Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 17°C
Per 18°C

Yeni Çin Hastalığı Paniği Kapıda

Yeni Çin Hastalığı Paniği Kapıda
2 Aralık 2023 00:06
1.380

Covid-19’un eski bir haber olmasıyla birlikte, Çin karşıtları sıradan bir kış salgınını uğursuz bir şey olarak göstermek için her fırsatı değerlendireceklerdir…

Çin’de bir “hastalık salgını” olduğuna dair haberler medyada yayılıyor.

Birçokları için bu durum kötü anıları canlandırıyor. Bir tür zatürre olarak tanımlanan hastalığın çok hızlı bir şekilde yaygınlaştığı ve Covid-19 salgınının nasıl ortaya çıktığıyla ilgili karşılaştırmaları tetiklediği bildiriliyor. Koronavirüste olduğu gibi, yayılmanın boyutunun hükümet tarafından örtbas edildiğine dair suçlamaların ortaya çıkması çok uzun sürmedi.

Danimarka ve ABD’de olduğu gibi Çin dışında meydana gelen aynı hastalık vakaları, Dünya Sağlık Örgütü’nün daha fazla bilgi talebi ve Pekin’in yanıtı gibi medyanın ilgisinin hedefi oldu.

Gerçekte, bu sefer endişelenecek pek bir şey yok gibi görünüyor. Sorumlu patojenin yeni bir virüs olmadığı ve dolayısıyla Covid’in yaptığı gibi insanlar için belirgin yeni bir tehdit oluşturmadığı zaten tespit edildi. “Beyaz akciğer sendromu” olarak bilinen bu hastalık, bazı antibiyotiklere dirençli olan ve genellikle hafif grip benzeri semptomlara neden olan bir zatürre türüdür. Aslında, yukarıda bahsi geçen Danimarka birkaç yılda bir ülke çapında salgınlara maruz kalmaktadır.

Dolayısıyla bu salgının, gizlilik ve kötü niyetlerle örülü gizemli bir siyasi komplodan ziyade çok daha basit bir açıklaması var: Çin, sıfır Kovid politikasından açıldıktan sonraki ilk kışını yaşıyor ve bu nedenle eski hastalıklar kendini yeniden gösteriyor. Ancak bu korku tellallığını durdurmayacaktır.

Tarih boyunca, topluluğu tehdit eden bir hastalık ortaya çıktığında bir grup ‘ötekini’ günah keçisi ilan etmek bir insan özelliği olmuştur. İnsanlar kabileci yaratıklardır ve her sosyal grup genellikle, dışarıdan gelen gruplarınkinden daha üstün kabul edilen ortak bir değerler ve gelenekler duygusu aracılığıyla birbirine bağlanır. Ancak hastalık, her zaman olduğu gibi bol miktarda bulunur, grubun kolektif özgüven duygusuna aykırıdır, sefalete neden olur ve sonuç olarak siyasi düzeyde hesap verebilirlik talep eder. Bu nedenle, bir hastalık salgınının kökenini dışarıdaki bir gruba saptırmak ve onu sahip oldukları değerlere meydan okuyan ve bu nedenle kendilerinden kaynaklanamayacak istilacı bir güç olarak çerçevelemek insan düşüncesinin alışkanlığı haline gelir.

Bu düşünce tarzı, özellikle Batılı ülkelerin kendilerini doğuştan üstün ve dünyadaki nihai medeniyet standardı olarak gördükleri Doğu-Batı jeopolitik dinamiğinde geçerlidir. Böyle bir düşüncede, ister Asya ister Orta Doğu olsun, Doğu’nun büyük bir kısmı medeniyetsiz, aşağı ve vahşi olarak kabul edilir. Bu düşünce tarzı, maddi, ekonomik ve sosyal gerçekleri incelemek yerine sadece popüler klişeler tarafından doğrulanmaktadır. Sonuç olarak, Doğu dünyasını, özellikle de Çin gibi büyük ve güçlü bir ülkeyi – ki bu ülke aynı zamanda başlıca Batılı güç olan ABD’nin jeopolitik rakibidir – Batı’ya ‘bulaşan’ hastalık salgınlarının kaynağı olarak günah keçisi ilan etmek olağan hale gelmiştir.

Covid-19 salgını sırasında Batı medyası ve hükümetleri dikkatleri popüler olmayan kararlardan ve bunların dramatik sonuçlarından başka yöne çekmek için çabalarken bu anlatı hakim oldu. Covid’den Çin hükümetinin ihmalini, kötü niyetini ya da her ikisini birden sorumlu tutmaya çalıştılar ve bu anlatıyı desteklemek için, Doğu’nun ‘aşağılık’ olduğu yönündeki Batı-Doğu zihniyetine mükemmel bir şekilde uygun olarak, Çin mutfak alışkanlıkları ve hijyeniyle ilgili klişelere oynamaya çalışan astronomik miktarda ırkçılık yapıldı. Özellikle ABD’de komünizm karşıtlığı, bu önyargıların üzerine uygun bir şekilde yerleştirilmiş ve bir şekilde kabul edilebilir bir şekilde gizlenmiştir. Böylece, Covid’in nasıl yayıldığına dair bilim, Trump yönetimi tarafından agresif bir şekilde güçlendirilen dramatik bir siyasi suçlama oyunu lehine göz ardı edildi.

Bu kez yeni bir pandemi olmayacak, ancak yanlış karşılaştırmalar yapmak kolay. Geçtiğimiz üç yıl boyunca Çin’in, hastalığın yayılmasını önlemek için genellikle aşırı önlemler alınmasını gerektiren katı bir sıfır Covid rejimi altında yaşadığı temel bir gerçektir. Şangay gibi büyük şehirlerin tamamı tecrit altındaydı ve Covid varyantları daha bulaşıcı hale geldikçe bu kısıtlamalar daha da sıkıcı hale geldi. Bu nedenle, hastalık ekosisteminde grip ve diğer daha az sansasyonel hastalıklar için yer kalmadı, çünkü bunlar Covid’in kaya ve sert yeri ile tüm bu koruma önlemleri arasında sıkıştılar. Dolayısıyla Çin bu kısıtlamalardan vazgeçer vazgeçmez, koronavirüsün nüfusu silip süpürmesiyle birlikte, kış mevsimi daha az şiddetli virüslerin yeniden kanatlarını açabileceği anlamına geliyordu.

Buna rağmen, korkutucu yeni “Çin hastalığı” hakkında daha fazla medya manşeti görmemiz muhtemel, çünkü hastalık korkusu ve özellikle Çin korkusuyla bağlantılı hastalık korkusu iyi satıyor. Bu gelişme önemsiz bir şey olsa da, işlerin göründüğünden daha kötü olduğuna, Komünist Parti’nin ölümleri nasıl örtbas ettiğine, istatistiklerin nasıl hileli olduğuna, hastanelerin nasıl dolu olduğuna vs. dair bazı yakın haberler, temelsiz spekülasyonlar, hatta düpedüz propaganda ve kulaktan dolma haberler bekliyoruz. – Bunların hepsini daha önce de duyduk. Covid pandemisi, hastalıkların bir gündeme uyacak şekilde siyasi olarak nasıl silah haline getirilebileceğine dair bir ders oldu ve bu durumda daha küçük ölçekte tekrarlanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.