Dolar 32,4539
Euro 34,7509
Altın 2.423,87
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 18°C
Cts 18°C

Taliban Çinli Firma İle Petrol Anlaşması İmzaladı

Taliban Çinli Firma İle Petrol Anlaşması İmzaladı
6 Ocak 2023 20:54
111

Mevcut Afgan yöneticileri için ilk büyük uluslararası enerji sözleşmesidir.

Bloomberg’in Cuma günü bildirdiğine göre, Afganistan’daki Taliban hükümeti Çinli bir şirketle petrol çıkarma anlaşması imzaladı.

Gazetenin haberine göre, Sincan Orta Asya Petrol ve Gaz Şirketi (CAPEIC) ile olan sözleşme, Taliban’ın ekonomik işlerden sorumlu başbakan yardımcısı Molla Abdul Ghani Baradar ve Çin’in Afganistan Büyükelçisi Wang Yu’nun huzurunda Kabil’de imzalandı.

25 yıllık petrol çıkarma anlaşması, CAPEIC’in Amu Derya havzasında petrol aramasını görecek. Bu, grubun 2021’de ülkenin kontrolünü ele geçirmesinden bu yana Taliban’ın ilk büyük uluslararası enerji çıkarma anlaşması.

“ Doğal kaynaklar açısından Afganistan zengin bir ülke. Diğer minerallere ek olarak petrol, ülke ekonomisinin güvenebileceği Afgan halkının zenginliğidir ” dedi.

Çinli şirket yılda 150 milyon dolara kadar yatırım yapacak ve bu rakam üç yıl içinde 540 milyon dolara çıkacak ve 3.000 Afgan’a iş verecek.

Afganistan’ın, on yıllardır süren kargaşa nedeniyle büyük ölçüde kullanılmayan doğal gaz, petrol, bakır ve nadir topraklar gibi 1 trilyon dolardan fazla doğal kaynağa sahip olduğu tahmin ediliyor. Taliban 2021’de iktidara geldikten sonra ABD, 7 milyar dolardan fazla döviz rezervini dondurdu ve ülkeyi ciddi şekilde nakit sıkıntısı çekti. Afganistan ile 76 km’lik bir sınırı paylaşan Çin, o sırada Afganistan ile “ dostane ve işbirlikçi ” ilişkileri derinleştirmeye hazır olduğunu söyledi.

Taliban henüz hiçbir ülke tarafından Afganistan’ın meşru hükümeti olarak tanınmadı.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.