Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 17°C
Per 18°C

AB Çalışanları Komisyon Başkanını Gazze Konusunda İkiyüzlülükle Suçluyor

AB Çalışanları Komisyon Başkanını Gazze Konusunda İkiyüzlülükle Suçluyor
23 Ekim 2023 20:44
2.198

800’den fazla Avrupalı yetkilinin Ursula von der Leyen’i “çifte standart” uygulamakla suçladığı bildirildi…

Irish Times’ın Cuma günü yayınladığı habere göre yüzlerce AB çalışanı, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in İsrail’in Gazze’de işlediği “savaş suçlarını” görmezden geldiğini yazdı.

Toplam 842 kişi tarafından imzalanan mektupta Avrupa Komisyonu’nun “Gazze Şeridi’nde işlenen savaş suçlarının hızlanmasına ve meşruiyet kazanmasına göz yumduğu” ifade ediliyor. Mektubun Komisyon ve diğer AB organlarındaki diplomatlar ve çalışanlar arasında dağıtıldığı bildirildi.

Hamas’ın bu ayın başlarında İsrail’e yönelik saldırısının kınanmasıyla başlayan mektup, yazarların “İsrail hükümetinin Gazze Şeridi’nde sıkışıp kalan 2.3 milyon Filistinli sivile yönelik orantısız tepkisi” olarak tanımladıkları “aynı derecede güçlü” bir kınamayla devam ediyor ve von der Leyen’i “çifte standart” uygulamakla suçluyor.

Mektupta, İsrail’in Gazze’ye su ve yakıt girişini engelleyen ablukasını “tamamen görmezden geldiği” iddia edilirken, Rusya’nın “aynı eylemini” “terör” olarak nitelendirdiğine dikkat çekiliyor.

Gerçekte Moskova hiçbir zaman Ukrayna’ya giden bu malzemeleri kesmeye çalışmamıştır. Ancak 2014-2022 yılları arasında Kiev, önemli bir barajı kapatarak Rusya’ya ait Kırım bölgesinin suya erişimini engellemiştir.

Moskova 2022’nin sonlarından itibaren Ukrayna’daki elektrik şebekelerini vurdu ve bu şebekelerin ordusuna güç sağlamak için kullanıldığını iddia etti. Moskova bu saldırıların, başta Ekim 2022’de Kırım Köprüsü’nün bombalanması olmak üzere Rus topraklarına yapılan saldırılara karşı bir misilleme olduğunu da sözlerine ekledi.

İmzacıların von der Leyen’e gönderdikleri mektupta, Leyen’in AB üye ülkelerine danışmadan İsrail’i kayıtsız şartsız desteklediğini savundukları bildirilirken, diğerleri de Brüksel’in nüfuzunu kullanarak onlarca yıllık çatışmaya barışçıl bir çözüm bulunmasını ve Filistin’de “temel insan hakları ve uluslararası hukukun” yeniden uygulanmasını talep etmesi gerektiğini öne sürdüler.

İmza atan bir diplomat von der Leyen’in kavgacı üslubundan “utanç duyduklarını” söyledi ve “AB’nin üzerine inşa edildiği değerleri” terk etmesinden yakındı.

Bir başka imzacı ise “Bir Avrupalı olarak, benim adıma herhangi bir savaş suçunun desteklenmesini istemiyorum” diye yazdı.

Von der Leyen, Avrupa Komisyonu’nun Brüksel’deki merkezine İsrail bayrağı astırmış ve geçen hafta Başbakan Benjamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede ülkeye desteğini yinelemişti. Daha sonra “İsrail’in Hamas teröristlerine karşı kendini savunma hakkının” “uluslararası insancıl hukuka tam saygı çerçevesinde” yürütülmesi gerektiğini belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.