Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 27°C

ABD Hükümetinin Borcu Yeni Bir Dönüm Noktasına Ulaştı

ABD Hükümetinin Borcu Yeni Bir Dönüm Noktasına Ulaştı
3 Ocak 2024 22:11

Washington’un toplam yükümlülükleri ilk kez 34 trilyon dolara ulaştı; bu rakam Başkan Joe Biden’ın göreve geldiği zamandan 6 trilyon dolar daha fazla…

ABD hükümetinin federal borcu, tarihte ilk kez 34 trilyon doları aşarak ve dünyanın bir sonraki en büyük borçlusu Çin’in toplamının iki katından fazlasına ulaşarak tatsız bir dönüm noktasını aştı.

ABD Hazine Bakanlığı Salı günü yeni borç toplamını açıkladı ve 2023’ün son iş günü olan 29 Aralık itibariyle 34 trilyon doları yaklaşık 1,5 milyar dolar aştığını söyledi. Borçlu olunan miktar bir önceki günden bu yana 90 milyar dolar arttı.

Washington’un kamu borcu şu anda ABD’deki her erkek, kadın ve çocuk için yaklaşık 102.000 $ ya da hane başına yaklaşık 260.000 $’a denk geliyor. New York’ta partizan olmayan bir mali politika grubu olan Peter G. Peterson Vakfı’nın belirttiği üzere, ABD’nin toplam federal borcu kabaca Çin, Almanya, Japonya, Hindistan ve İngiltere ekonomilerinin toplamına eşittir.

Vakfın CEO’su Michael Peterson, “Yeni bir yıla giriyoruz, ancak ulusal borcumuz aynı zarar verici ve sürdürülemez yolda ilerlemeye devam ediyor” dedi. Peterson sözlerine şöyle devam etti: “Her geçen yıl trilyon üstüne trilyon borç eklemek, ülkemizin geleceğini önemseyen her politika yapıcı için yanıp sönen bir uyarı işareti olmalıdır.”

Buna kıyasla, IMF tahminlerine göre Çin’in geçen yıl itibariyle yaklaşık 14 trilyon dolar devlet borcu bulunuyordu. ABD’nin devlet borcu yaklaşık olarak dünyanın en büyük beş borçlusu olan Çin, Japonya, İngiltere, Fransa ve İtalya’nın toplam borcuna eşit. ABD’nin borcunun GSYH’ye oranı %123’ün üzerindeyken Çin’inki %83’tür. Japonya %255 ile GSYH’ye oranla en büyük borç yüküne sahip ülke.

Başkan Joe Biden’ın üç yıl önce göreve gelmesinden bu yana ABD hükümetinin borç verenlere olan borcu 6.25 trilyon dolar ya da %23 oranında arttı. Bunu bir perspektife oturtmak gerekirse, ülkenin kuruluşundan itibaren kamu borcunun 6 trilyon dolara yaklaşması yaklaşık 225 yıl sürmüştür. Borç artışı son yirmi yılda hızla artmıştır. Barack Obama’nın sekiz yıllık başkanlığı döneminde 9 trilyon dolardan fazla artmış, ardından Donald Trump’ın dört yıllık döneminde 7,8 trilyon dolar artmıştır.

ABD’nin borç faizleri hükümetin son mali yılında 659 milyar dolara yükseldi ki bu rakam Rusya’nın tüm federal bütçesinin yaklaşık iki katı. Faiz ödemeleri bu yıl tahmini olarak 750 milyar dolar ya da günde 2 milyar doların üzerinde olacak.

Biden, ABD’nin borcunu azalttığına dair defalarca yanlış iddialarda bulunmuştur. Yıllık bütçe açığı – hükümet harcamalarının gelirleri aşma derecesi – Covid-19 teşvik harcamalarının yokluğunu yansıtan görevdeki ilk iki yılında 1,7 trilyon dolar küçüldü, ancak bu yıl artması bekleniyor. ABD son 20 yıldır hükümet gelirlerinden daha az harcama yapmadı.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.