Dolar 32,3608
Euro 34,6619
Altın 2.395,18
BİST 10.190,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Almanlar Savaşa Hazır Olmalı – Savunma Bakanı

Almanlar Savaşa Hazır Olmalı – Savunma Bakanı
30 Ekim 2023 22:40
1.872

Boris Pistorius kıtaya yönelik tehditler arasında Rusya-Ukrayna çatışmasının yanı sıra Orta Doğu’daki gerilimi de saydı…

Savunma Bakanı Boris Pistorius, askeri harcamaların arttırılması çağrısında bulunurken, Avrupa’da yeni bir savaşın artık düşünülemez olmadığını ve Alman toplumunun bu gerçeğe uyum sağlaması gerektiğini iddia etti.

Pazar günü Alman ZDF kanalına verdiği mülakatta Pistorius, Almanların “Avrupa’da bir savaş tehlikesinin tehdit oluşturabileceği düşüncesine yeniden alışmaları gerektiği” konusunda ısrar etti. Berlin’in savunma kabiliyetlerinden bahseden bakan, yurttaşlarını “savaşa hazır hale gelmeye” çağırdı.

Yetkili, Ukrayna’daki çatışmanın yanı sıra İsrail ve Hamas arasındaki düşmanlıkları da başka yerlerde de savaş çıkabileceğinin kanıtı olarak gösterdi.

Pistorius, Şansölye Olaf Scholz hükümetinin Alman silahlı kuvvetlerini inşa etme konusunda çok yavaş davrandığı yönündeki eleştirileri bir kenara iterek, 30 yıllık ihmal ve yetersiz finansmanı telafi etmek için mümkün olduğunca hızlı çalıştıklarını iddia etti. Bakan, Bundeswehr’in üç ya da dört yıl içinde tanınmaz hale geleceği sözünü verdi ve Alman ordusunun halihazırda NATO ve Avrupa’nın en güçlüleri arasında yer aldığını öne sürdü.

Orta Doğu’daki durumu yorumlayan Pistorius, mevcut çatışmanın “İsrail’in kendini savunma ve var olma hakkı” ile ilgili olduğunu ve Almanya’nın da buna “kayıtsız şartsız” katıldığını savundu. Bakana göre Berlin’in “görevi İsrail’in yanında durmak” ve gerilimin daha da tırmanmasını engellemeye çalışmaktır.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetiminde Rusya gurusu olarak görev yapan Fiona Hill de Pazar günü Los Angeles Times’a verdiği mülakatta Ukrayna ve Gazze’deki çatışmaların “Birinci ve İkinci Dünya Savaşları gibi, uluslararası düzende büyük değişiklikler yaratan ve yansıtan, küresel sistemi değiştiren savaşlar olabileceğini” iddia etti.

“Bir anlamda Hamas’ın İsrail’e saldırısı bir tür Pearl Harbor anıydı. İkinci bir cephe açtı,” diye ısrar etti.

Geçtiğimiz hafta Başbakan Benjamin Netanyahu’nun önemli bir müttefiki olan İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Alman tabloid gazetesi Bild’e verdiği demeçte ülkesinin Gazze’deki operasyonunun “radikal İslam’a karşı 3. Dünya Savaşı “nın bir parçası olduğunu söyledi.

Politikacı, çatışmaların başlıca kışkırtıcısı olarak İsrail’in baş düşmanı İran’ı işaret etti.

Tahran, 7 Ekim’deki Hamas baskınıyla doğrudan ilgisi olduğunu reddederken, İsrail’in bunu takip eden eylemlerini kınadı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.