Dolar 32,4425
Euro 34,7866
Altın 2.434,42
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 17°C
Per 17°C
Cum 19°C

Altın Fiyatı Tarihi Zirvesine Ulaştı

Altın Fiyatı Tarihi Zirvesine Ulaştı
13 Nisan 2024 22:51
1.288

Ralli, Orta Doğu’da yükselen tansiyonun güvenli liman talebini artırmasına bağlandı…

Altın fiyatı Cuma günü tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve küresel güvenli liman furyası devam ederken ons başına 2.400 doların üzerine çıktı.

Spot altın fiyatları %2,4 artarak ons başına 2.431,52 $ ile rekor seviyeye ulaştıktan sonra bazı kazançlarını geri verdi. Fiyatlar haftalık %4 ve bu yıl şimdiye kadar %16 artarak 2023’ün tamamı için kaydedilen %13’lük ilerlemeyi aştı.

Analistler bu yükselişi, küresel belirsizlik ve Orta Doğu’da artan jeopolitik gerilimlerin ortasında yatırımcıların güvenli liman varlıklarına olan talebine bağlıyor.

ABD’li yetkililer Cuma günü İran’ın önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde İsrail’e büyük bir saldırı düzenleyebileceğini iddia etti. Tahran, İsrail’in bu ayın başlarında bir hava saldırısında iki üst düzey İranlı generali öldürmesinden bu yana sert bir yanıt verme tehdidinde bulunuyor.

“Altın için olumlu faktörler olumsuzlardan daha ağır basıyor. EverBank’ın dünya piyasaları başkanı Chris Gaffney’in Reuters’a yaptığı açıklamaya göre, Orta Doğu’da artan gerilim altının son dönemdeki yükselişinin ana nedeni,” dedi.

StoneX Financial Ltd. piyasa analizleri başkanı Rhona O’Connell da “jeopolitik riskin burada dayanak noktası olduğunu” ve 50’den fazla yerel ve ulusal seçimin yapıldığı bir yılda, Orta Doğu’da devam eden gerginliklerin “yangına daha fazla körükle gittiğini” söyledi.

Bazı uzmanlar Çin’den devam eden güçlü alımların da fiyatları desteklediğini belirtti.

Yatırımcılar geleneksel olarak piyasa belirsizliği dönemlerinde risklerden korunmak ve bir değer deposu olarak altına yönelirler. Külçe altın binlerce yıldır ekonomik istikrarsızlık, borsa krizleri, askeri çatışmalar ve salgın hastalık dönemlerinde güvenli bir liman olarak görülüyor.

Diğer kıymetli metaller de yükselişe geçti ve gümüş %4 artışla ons başına 29,60 dolara çıkarak 2021 başından bu yana en yüksek fiyatına ulaştı. Paladyum %2,7 artışla 1.075$’a yükselirken platin de ons başına 1.000$’lık önemli psikolojik seviyenin üzerine çıkarak yaklaşık dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.