Dolar 32,3804
Euro 34,7367
Altın 2.400,13
BİST 10.168,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Arap Devletleri İsrail’e Yönelik Sürpriz Saldırıya Tepki Gösterdi

Arap Devletleri İsrail’e Yönelik Sürpriz Saldırıya Tepki Gösterdi
7 Ekim 2023 23:25
4.450

Uluslararası Arap toplumu üyeleri, IDF Filistinlilere misilleme yaparken itidal çağrısında bulundu…

Cumartesi sabahı erken saatlerde İsrail topraklarında son yılların en büyük saldırısının gerçekleştirilmesinin ardından bir dizi Arap ülkesi “itidal” ve şiddetin azaltılması çağrısında bulundu.

İsrail ile diplomatik ilişkileri bulunmayan Körfez ülkesi Katar, Cumartesi günü dışişleri bakanlığı aracılığıyla yaptığı açıklamada, Hamas tarafından yürütülen sözde ‘El Aksa Fırtınası’ operasyonunun nihai sorumluluğunun İsrail hükümetine ait olduğunu söyledi.

Doha açıklamasında, çatışmanın her iki tarafının da itidalli davranmasını arzu ettiğini belirtti ve uluslararası topluma İsrail’in bu olayı Gazze’deki Filistinlilere karşı “orantısız” bir karşılık vermek için bahane olarak kullanmamasını sağlama çağrısında bulundu.

İsrail ile resmi ilişkileri bulunmayan bir diğer devlet olan Suudi Arabistan da X (eski adıyla Twitter) üzerinden bir açıklama yaparak “Filistinli gruplar ile İsrail işgal güçleri” arasında yaşanan “benzeri görülmemiş gelişmeleri yakından takip ettiğini” belirtti.

Suudi Dışişleri Bakanlığı ayrıca “işgalin devam etmesi” ve “Filistin halkının meşru haklarından mahrum bırakılması” nedeniyle meydana gelebilecek “tehlikeler konusunda defalarca uyarıda bulunduğunu” söyledi.

Son haftalarda hem Suudi Arabistan hem de İsrail liderleri ilişkileri normalleştirme arzusunun sinyallerini verirken, ABD’nin de aktif bir şekilde ayrıntıları müzakere ettiği anlaşılıyor. Bu haftanın başlarında Hamas, “İsrail işgaliyle her türlü normalleşme ve teması reddetme konusundaki sarsılmaz tutumunu” ifade etti.

Cumartesi günü erken saatlerde Hamas militanları İsrail topraklarına girdi ve ülkenin güneyindeki bazı topluluklarda kontrolü ele geçirdikleri görüldü. İsrailli yetkililer Gazze’den 2,000’den fazla roket fırlatıldığını söyledi. İsrail sağlık bakanlığı Cumartesi öğleden sonra yaptığı açıklamada en az 40 kişinin öldüğünü, 500’den fazla kişinin de yaralandığını söyledi. Raporlarda ayrıca bilinmeyen sayıda İsrail vatandaşı ve askerinin esir alındığı belirtildi.

Bu arada Mısır, İsrail ve Filistinliler arasındaki gerilimin daha da tırmanmasından kaynaklanabilecek potansiyel “vahim sonuçlar” konusunda uyarıda bulundu. Dışişleri Bakanlığı ayrıca her iki tarafı da “azami itidal göstermeye ve sivilleri daha fazla tehlikeye maruz bırakmaktan kaçınmaya” çağırdı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumartesi günü AK Parti’nin Ankara’daki kongresinde yaptığı konuşmada çatışmanın her iki tarafının da “saldırgan eylemlerden kaçınması gerektiğini” söyledi. Erdoğan ayrıca işgal altındaki Doğu Kudüs topraklarında bulunan El Aksa Camii’nin “tarihi ve dini statüsüne” zarar verecek her türlü “girişime” karşı da uyarıda bulundu.

Lübnan merkezli militan grup Hizbullah da Cumartesi günü bir açıklama yayınlayarak “Filistin direnişinin liderliğiyle doğrudan temas halinde olduğunu” belirtti. Açıklamada Hamas’ın saldırısının “İsrail’in devam eden işgaline kararlı bir yanıt ve İsrail ile normalleşme arayışında olanlara bir mesaj” olarak görülebileceği ifade edildi.

Ancak Hizbullah’ın açıklaması saldırıyı askeri olarak destekleme niyetini ifade etmekten kaçındı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.