Dolar 32,3639
Euro 34,9576
Altın 2.325,43
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 22°C

Avrupa’nın En Büyük Kömür Santrali Temiz Enerjiye Geçebilir

Avrupa’nın En Büyük Kömür Santrali Temiz Enerjiye Geçebilir
22 Ekim 2022 21:08
106

Yeni çalışma, Polonya’nın Belchatow kentinde bulunan Avrupa’nın en büyük kömürlü termik santrali için bir geçiş planının ana hatlarını çiziyor.

BloombergNEF’in (BNEF) yeni raporuna göre, Avrupa’nın en büyük kömürlü termik santrali, linyit üretiminin çoğunu bataryalar veya daha düşük karbonlu termal kapasite ile eşleştirilmiş yenilenebilir enerjilerle değiştirebilir. Böyle bir geçiş, santralin bulunduğu Polonya’nın Łódź bölgesindeki genel enerji sistemi maliyetlerini düşürürken, kritik enerji güvenliğini de koruyacaktır.

Belchatow elektrik santrali bugün Orta Avrupa enerji şebekesinde hayati bir rol oynuyor ve dünyadaki altıncı en büyük kömür yakıtlı elektrik santrali. BNEF, Belchatow’un “kahverengi” kömür üretiminin yüzde 80’inin yerine bölgede 11 GW rüzgâr ve güneş enerjisi kullanılmasının arazi kullanımı açısından mümkün olduğunu tespit ediyor. Alternatif olarak, yaklaşık 6 GW rüzgâr ve güneş enerjisinin bir gaz, biyokütle veya atıktan enerji üretim tesisi ile eşleştirilerek benzer bir üretim elde edilebilir. Analiz, daha düşük karbonlu teknolojilerin kullanılmasının fizibilitesini inceliyor ve bunun için olası bir geçiş yol haritası sunuyor.

Rapor Bloomberg Philanthropies ve BNEF tarafından Forum Energii ortaklığıyla Belchatow santralinin bulunduğu Polonya’nın Łódź bölgesinde düzenlenen bir etkinlikte açıklandı.

Belchatow’daki yerel linyit kaynaklarının en geç 2036 yılına kadar tükenmesi ve santralin kapanmak zorunda kalması bekleniyor. Savaş ve enerji krizi son zamanlarda kömüre olan talebi artırdı ancak Avrupa’daki kömür ve linyit santralleri için uzun vadeli görünüm kasvetli olmaya devam ediyor. BNEF çalışmasına göre, yüksek gaz fiyatları devam etse bile Polonya’da 2021-2030 yılları arasında linyit üretimi yüzde 75 oranında düşecek. Belchatow, Polonya’nın elektriğinin beşte birini sağlıyor ve Polonya enerji sisteminin ve enerji güvenliğinin merkezinde yer alıyor. Belchatow kömürlü termik santralinin başarılı dönüşümü, dünya genelindeki kömür bölgeleri için bir örnek teşkil edebilir.

BM Genel Sekreteri’nin İklim Hırsı ve Çözümleri Özel Temsilcisi ve Bloomberg LP ve Bloomberg Philanthropies’in kurucusu Michael R. Bloomberg, yeni raporun Avrupa’nın en büyük kömürlü termik santralinin temiz enerji kaynaklarıyla değiştirilmesinin umut verici bir yol gösterdiğini belirterek, “Avrupa’da ve küresel olarak temiz enerjinin sağlık ve ekonomik faydalarından yararlanmak isteyen kömür bölgeleri için bir örnek teşkil edebilir.” dedi.

Forum Energii CEO’su Joanna Maćkowiak-Pandera ise, “Enerji arz güvenliğini yüksek seviyede tutmak ve elektrik fiyatlarını düşürmek için Bełchatów bölgesinde yeni, düşük emisyonlu kaynakların inşasına bir an önce başlanmalıdır. Belchatow’daki linyit kaynakları zamanla sınırlıdır ve yakında tükenecektir. Bu rapor, üretimin Polonya’nın arz güvenliğini sağlayacak temiz kapasite ile değiştirilmesi için seçenekler önermektedir.” açıklamasını yaptı.

Belchatow bölgesinin dönüşümü için Łódź Eyaleti Yönetim Kurulu Tam Yetkili Temsilcisi Maciej Kozakiewicz, “Bu, Belchatow’un enerji geleceği bağlamında iyimser bir rapor. Tüm paydaşların katılımıyla bölgenin refahının hala enerji üretimi üzerine inşa edilebileceğini kanıtlıyor. Ve doğru ölçekte yatırımla, “Polonya’da enerji üretiminin başkenti” sembolik statüsünü koruma şansı var. Böyle bir senaryonun hayata geçirilmesi, yapıcı senaryolar etrafında tam bir seferberlik gerektirmekle birlikte, hem faaliyetlerin hem de üretim enerjisinin nasıl yönlendirilmesi gerektiğini açıkça göstermektedir.” dedi.

BNEF’te enerji dönüşümü analisti ve raporun başyazarı Felicia Aminoff, Łódź bölgesinin yenilenebilir enerji yatırımları için önemli fırsatlar barındırdığını söylerek, Belchatow, mevcut şebeke altyapısını yeniden kullanarak rüzgâr ve güneş enerjisini birlikte konumlandırabilir. BloombergNEF tarihi hava modellerini analiz etti ve bölgedeki güneş ve rüzgârın genellikle farklı zamanlarda üretildiğini ve birbirini tamamladığını buldu.” İfadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.