Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 26°C
Çar 22°C

“Kum” Yenilenebilir Enerjinin Depolama Sorununu Çözebilir mi?

“Kum” Yenilenebilir Enerjinin Depolama Sorununu Çözebilir mi?
19 Kasım 2022 20:26
162

Finlandiya’nın küçük bir kasabasının ısıtılmasına yardımcı olan dünyanın ilk kum pili, fazla rüzgâr ve güneş enerjisi için yüksek kapasiteli bir rezervuar görevi görüyor.

Finlandiyalı araştırmacılar tarafından geliştirilen kum pili, depolama ortamı olarak kum veya kum benzeri malzemeler kullanan yüksek sıcaklıkta bir termal enerji deposu. Enerjiyi büyük bir kum fıçısında ısı olarak depolayan pil, rüzgâr ve güneş tarafından oluşturulan fazla enerjiyi tutuyor ve ihtiyaç duyulduğunda bu ısıyı çeşitli uygulamalar için kullanarak deşarj ediyor. Pilin ana amacının, fazla rüzgâr ve güneş enerjisi için güçlü ve yüksek kapasiteli bir rezervuar olarak çalışmak olduğu belirtiliyor.

Kum pili dolu olduğunda 8 MW saatlik termal enerji depolayabiliyor ve yaklaşık 200 kW’lık gücü boşaltabiliyor. Finlandiya’nın batısındaki Kankaanpää adlı küçük bir kasaba, 100 hanenin ve yerel bir yüzme havuzunun ısıtılmasına yardımcı olan büyük bir kum piline sahip. 7 metre yüksekliğe sahip olan pil, 110 ton kum içeriyor.

PNE Vatajankoski Heat Storage Ready Life Haber Ajansı

Kum nasıl ısıtılıyor?

Kum pili, enerji temiz ve ucuz olduğunda şarj ediliyor. Elektrik enerjisi, kapalı döngü hava borusu düzenlemesi kullanılarak ısı deposuna aktarılıyor. Hava, elektrik dirençleri kullanılarak ısıtılıyor ve ısı transfer borularında sirküle ediliyor.

Kankaanpää ısı deposundaki maksimum sıcaklık yaklaşık 600 santigrat derece olurken, ihtiyaçlara bağlı olarak daha da yükselebiliyor.

Kum gibi birçok katı malzemenin, suyun kaynama noktasının çok üzerindeki sıcaklıklara kadar ısıtılabileceği belirtiliyor. Kum bazlı ısı depolarının, benzer boyuttaki bir su deposunda depolanabilecek enerji miktarının birkaç katını depolayabileceği ifade edilirken, bunun kumun izin verdiği geniş sıcaklık aralığı sayesinde olduğu açıklanıyor.

Kumun gerekirse aylarca sıcak kalabilmesi bu yöntemin avantajları arasında yer alıyor. Ancak Kankaanpää’daki ısı deposunun asıl kullanım durumu, onu yaklaşık 2 haftalık döngülerde şarj etmek üzere planlanmış. Isı deposunun, uygulamaya bağlı olarak yılda 20 ila 200 kez şarj edilip boşaltıldığında en iyi kullanım aralığına sahip olduğu ifade ediliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.