Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 27°C

Ay’ın Karanlık Tarafının İlk Fotoğrafı

Ay’ın Karanlık Tarafının İlk Fotoğrafı
18 Ağustos 2023 19:05

Rusya’nın tarihi ay sondasının ilk fotoğrafı yayınlandı…

Ay’ın karanlık tarafının yüksek çözünürlüklü fotoğrafları Roscosmos tarafından yakından incelenecek.

Roscosmos, Perşembe günü yaptığı açıklamada, otomatik gezegenler arası istasyon Luna-25’in Ay’ın uzak tarafındaki bir kutup kraterinin ilk fotoğraflarını geri gönderdiğini açıkladı. 47 yıl sonra ilk Rus Ay sondasının önümüzdeki hafta Ay’a düşmesi planlanıyor.

Çığır açan görüntüler, ay yüzeyinin yaklaşık 8 km (5 mil) üzerinde yükselen taraflara sahip devasa Zeeman kraterine aitti. Ay’ın sürekli olarak Dünya’dan uzakta olduğu tarafı, krater gökbilimciler tarafından gözlemlenemez.

“Bugün Moskova saatiyle 08:23’te çekilen görüntü, Ay’ın uzak tarafındaki güney kutup krateri Zeeman’ı gösteriyor. Kraterin merkezinin koordinatları 75 derece güney enlemine ve 135 derece batı boylamına karşılık geliyor “dedi. “Elde edilen görüntüler, bu krater hakkında şu anda mevcut olan bilgileri önemli ölçüde tamamlıyor.”

Görüntüler, Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırma Enstitüsü tarafından oluşturulan STS-L televizyon kamera kompleksi kullanılarak oluşturuldu. Roscosmos, Luna-25’in ayrıca Ay’ın yüzeyinden gama ışını ve nötron akısının ölçümlerinin yanı sıra çevresel uzay plazmasının parametrelerinin ve çevresel yörüngedeki gaz ve toz ekzosferinin parametrelerini de gerçekleştirdiğini belirtti.

Luna-25, modern Rusya tarafından tamamen yerli bileşenlerden üstlenilen ilk Ay sondasıdır. S. A. Lavochkin Bilim ve Üretim Derneği tarafından geliştirilmiştir. 11 Ağustos’ta fırlatılan araç, 21 Ağustos’ta veya civarında gerçekleşmesi planlanan Dünya uydusunun güney kutup bölgesine yumuşak bir iniş gerçekleştiren ilk uzay aracı olmayı hedefliyor.

Misyonun asıl amacı, ay toprağını buzun varlığı açısından incelemek, ancak Roscosmos ayrıca yumuşak iniş teknolojisini test etmek ve ay ekzosferi ve Ay’ın güney kutbunun regolitinin üst tabakası üzerinde uzun vadeli araştırmalar yapmak istediğini söyledi.

Luna-25’in Amur Bölgesi’ndeki Vostochny kozmodromundan fırlatılması, Rusya’nın 47 yıllık bir aradan sonra ay keşiflerine geri döndüğünün sinyalini verdi. Orijinal Luna programı Sovyetler Birliği’nde başladı ve Eylül 24 ile Ağustos 1958 arasında Ay’a 1976 başarılı görevi tamamladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.