Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 18°C

NASA Başkanı Rusya İle Uzayda Barış Umuyor

NASA Başkanı Rusya İle Uzayda Barış Umuyor
22 Şubat 2024 22:23
1.711

ABD “diğer konuların” yörünge ortaklığına müdahale etmesini istemiyor…

NASA Yöneticisi Bill Nelson Perşembe günü yaptığı açıklamada, Washington’un Moskova’nın yörüngedeki nükleer silahlarıyla ilgili iddialarına yanıt vererek, ABD’nin Rusya ile uzayda uzun süredir devam eden barışçıl işbirliğini sürdürmeyi umduğunu söyledi.

Nelson, ABD’nin Ay sondasının Ay’ın güney kutbuna beklenen inişi öncesinde CNN’e konuştu. Bir noktada anonim casus kaynaklarından gelen ısrarlı söylentiler sorulduğunda, ABD’nin Rusya ile barışçıl uzay araştırmaları konusundaki uzun geçmişine işaret etti.

Nelson kablolu televizyon kanalına verdiği demeçte, “Orada uluslararası bir uzay istasyonumuz olduğunu, 15 uluslararası ortağımız olduğunu ve Rusya’nın da bu ortaklardan biri olduğunu söylememe izin verin” dedi. “Rusya ile işbirliğimiz 1975 yılına, Apollo-Soyuz görevine kadar uzanıyor ve o zamandan bu yana Rusya ile barışçıl bir işbirliği içindeyiz. Uzay istasyonunu birlikte inşa ettik. Birlikte işletiyoruz. Ancak bunun devam etmesini istiyoruz, barışçıl olmaktan başka bir şey olmayan bu diğer konuların araya girmesini istemiyoruz.”

Geçtiğimiz hafta boyunca ABD istihbaratı, Rusya’nın yörüngeye uydu karşıtı silahlar, hatta belki de nükleer silahlar yerleştirdiği ya da yakın gelecekte yerleştirmeyi planladığı yönündeki medya spekülasyonlarını körükledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin ve Rusya Savunma Bakanlığı, uzayın silahlandırılmasını yasaklayan anlaşmalara işaret ederek bu tür suçlamaları kategorik olarak reddettiler.

1986’da Uzay Mekiği ile uçmuş olan eski ABD senatörü Nelson, 1967 Dış Uzay Anlaşması’nın uzayda nükleer silahların konuşlandırılmasını yasakladığını da belirtti.

CNN’e verdiği demeçte “Uzayın barışçıl kullanımının varlığını tehdit eden her şey, yapmaya çalıştığımız şeye zarar verir” dedi.

Kremlin, ABD kurumlarının Kongre’yi Ukrayna’nın Rusya’ya karşı savaşı için 60 milyar dolardan fazla para içeren 95 milyar dolarlık dış yardım tasarısını onaylamaya zorlamak için “Rus uzay silahları” konusunda bir korku ürettiğini öne sürdü. Beyaz Saray bu yorumu “saçmalık” olarak niteleyerek reddetti ve Washington’un endişelerinin gerçek olduğunda ısrar etti.

Rusya’nın ABD Büyükelçisi Ağustos 2022’de uzay alanındaki işbirliğini iki ülke arasındaki ilişkilerden geriye kalan birkaç “kırıntıdan” biri olarak tanımlamıştı. Rusya o tarihten bu yana, ABD’nin yaptırımlarına ve Moskova’yı Ukrayna’da “stratejik olarak yenilgiye uğratma” niyetine işaret ederek stratejik silah kontrol anlaşmasına katılımını askıya aldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.