Dolar 32,3659
Euro 34,7871
Altın 2.395,33
BİST 10.258,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 20°C

Biden Hamas Saldırısının 11 Eylül’den Saha Kötü Olduğunu İddia Etti

Biden Hamas Saldırısının 11 Eylül’den Saha Kötü Olduğunu İddia Etti
19 Ekim 2023 18:21
1.170

ABD Başkanı Tel Aviv’de 7 Ekim’in “on beş El Kaide saldırısı gibi” olduğunu söyledi…

ABD Başkanı Joe Biden Çarşamba günü yaptığı açıklamada Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısının 2001 yılında New York ve Washington’a yapılan terör saldırılarından daha kötü olduğunu savundu ve Amerika’nın “sonsuza kadar” Yahudi devletinin yanında olacağına söz verdi.

Biden, Tel Aviv’de Gazze sınırı yakınlarındaki müzik festivalinden yakınlardaki köylere ve kibbutzlara kadar, 7 Ekim’de Hamas tarafından öldürülen “1.300’den fazla masum İsrailli” arasında en az 31 Amerikalının da bulunduğunu söyledi.

“Çocuklar katledildi. Bebekler katledildi. Bütün aileler katledildi. Tecavüzler, kafa kesmeler, diri diri yakılan bedenler,” diyen Biden, Hamas’ı İslam Devleti (İD, eski adıyla IŞİD) ile ve onların vahşetini de rasyonalize edilemeyecek ya da mazur görülemeyecek “katıksız kötülük” ile kıyasladı.

“Bu terörist saldırı gerçekleştiğinden beri, bunun İsrail’in 11 Eylül’ü olarak tanımlandığını gördük. Ancak İsrail büyüklüğünde bir ulus için bu, on beş tane 11 Eylül’e benziyor” dedi. “Ölçek farklı olabilir ama eminim ki bu dehşet, tıpkı ABD’de olduğu ve hissedildiği gibi İsrail’de de bir tür ilkel duyguyu harekete geçirmiştir.”

ABD lideri, İsraillileri kesinlikle hissettikleri “her şeyi tüketen öfke” tarafından “tüketilmemeye” çağırdı ve Amerikalıların da 11 Eylül’den sonra öfkelendiğini belirterek, “adalet ararken ve adaleti sağlarken, biz de hatalar yaptık” dedi.

Biden Hamas’ın “büyük acılar çeken” Filistin halkını “temsil etmediğini” belirtti. Gazze halkının “gıda, su, ilaç ve barınağa ihtiyacı var” ve ABD İsrail’den Mısır’dan Filistin topraklarına insani yardım sevkiyatını – denetlenmesi ve Hamas’a gitmemesi koşuluyla – kabul etmesini istedi.

Biden, ABD’nin yerinden edilmiş ve çatışmalardan etkilenmiş bir milyondan fazla Filistinliyi desteklemek üzere hem Gazze hem de Batı Şeria’ya 100 milyon dolarlık yeni insani yardım sözü verdiğini açıkladı.

Biden’a göre barış ancak “iki devletli bir çözüm” ile gelecektir ve son saldırılar bunu gerçekleştirme konusundaki “bağlılığını ve kararlılığını” daha da güçlendirmiştir.

“Yalnız değilsiniz. Amerika Birleşik Devletleri ayakta durduğu sürece – ve biz sonsuza kadar ayakta duracağız – yalnız kalmanıza asla izin vermeyeceğiz,” diyen Biden İsrailli dinleyicilere sözlerini şöyle tamamladı: “İsrail bugün, yarın ve sonsuza kadar güvenli, emniyetli, Yahudi ve Demokratik bir devlet olacaktır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.