Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 17°C

BM Elçisi İsrail’i Gazze’de Soykırım Yapmakla Suçladı

BM Elçisi İsrail’i Gazze’de Soykırım Yapmakla Suçladı
26 Mart 2024 23:11
1.093

Batı Kudüs Francesca Albanese’nin raporunu çirkin olarak niteledi…

BM İnsan Hakları Konseyi özel raportörü Francesca Albanese’nin Pazartesi günü kamuoyuna sızan raporuna göre İsrail’in Gazze’deki eylemleri en az üç gerekçeyle soykırım olarak nitelendiriliyor.

Albanese’nin raporunu Salı günü konseye sunması bekleniyordu. İsrail yanlısı UN Watch grubu belgenin önceden bir kopyasını ele geçirerek internette yayınladı ve Albanese’yi antisemitizmle suçladı.

Albanese ‘Bir Soykırımın Anatomisi’ başlıklı raporunda “İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ezici doğası ve ölçeği ile yarattığı yıkıcı yaşam koşulları, Filistinlileri bir grup olarak fiziksel olarak yok etme niyetini ortaya koyuyor” diye yazdı.

Albanese, İsrail’in son beş ay içinde 30,000’den fazla Filistinliyi öldürerek, yerleşim alanlarının %70’ini tahrip ederek ve bölge sakinlerinin %80’ini yerinden ederek “Gazze’yi yok ettiğini” savundu.

Raporda, “İsrail’in soykırım suçu işlediğini gösteren eşiğin karşılandığına inanmak için makul gerekçeler var” denildi. Raporda İsrail, Soykırım Sözleşmesi’nin üç kriterini ihlal etmekle suçlandı: Bir topluluğun üyelerini öldürmek, gruba “ciddi zihinsel veya bedensel zarar” vermek ve “grubun fiziksel olarak tamamen veya kısmen yok olmasına yol açacak yaşam koşullarını kasıtlı olarak uygulamak.”

Albanese, İsrail’in niyetinin kanıtı olarak, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Başbakan Benjamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant, IDF Sözcüsü Daniel Hagari, Tarım Bakanı Avi Dichter, Miras Bakanı Amihai Eliyahu ve Likud MK Revital Gottlieb’in yanı sıra diğerlerinden gelen “vitriolik soykırım söylemlerini” aktardı.

Cenevre’deki İsrail diplomatik misyonu raporu “çirkin” ve “Yahudi Devletinin kuruluşunu baltalamayı amaçlayan bir kampanyanın uzantısı” olarak kınadı.

Misyon AFP’ye yaptığı açıklamada “İsrail’in savaşı Hamas’a karşıdır, Filistinli sivillere karşı değil” dedi.

Albanese’ye göre İsrail ordusu tüm Gazze’yi terörist ya da teröre destek veren olarak görüyor, bu da “Gazze’deki hiçbir Filistinlinin tanım gereği güvende olmadığı” anlamına geliyor. Albanese ayrıca son beş ayda yaşanan olayları “uzun süredir devam eden yerleşimci sömürgeci silme sürecinin tırmanan bir aşaması” olarak nitelendirdi ve soykırımı yerleşimci sömürgeciliğin ideolojisi ve uygulamasının ayrılmaz bir parçası olarak tanımladı.

Güney Afrika’nın başvurusu üzerine harekete geçen Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in Gazze’deki soykırım eylemlerini önlemek için elinden geleni yapmasını istedi. Albanese’nin raporu dava açısından hukuki sonuçlar doğurabilir.

Gazze merkezli Hamas geçen yıl 7 Ekim’de çevredeki İsrail karakollarına ve kasabalarına baskın düzenleyerek tahminen 1.200 İsrailliyi öldürmüş ve 250’sini de esir almıştı. Netanyahu buna Filistinli gruba savaş ilan ederek karşılık vermişti.

BM İnsan Hakları Konseyi Mart 2022’de Albanese’yi “1967’den beri işgal altında olan Filistin topraklarında insan haklarının durumuna ilişkin özel raportör” olarak atadı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.