Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C

BM, Gazze Ablukasının Yardım Operasyonlarını Keskin Bir Şekilde Kesmeye Zorlayabileceği Uyarısında Bulundu

BM, Gazze Ablukasının Yardım Operasyonlarını Keskin Bir Şekilde Kesmeye Zorlayabileceği Uyarısında Bulundu
25 Ekim 2023 22:34
1.218

BM’nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşu, Gazze Şeridi’nde yakıtın tükenmek üzere olduğu uyarısında bulunarak, Gazze Şeridi’ndeki yardım faaliyetlerini keskin bir şekilde azaltmaya zorladı…

Birleşmiş Milletler Çarşamba günü Gazze Şeridi’nde yakıtın tükenmek üzere olduğu uyarısında bulunarak, Hamas militanlarının iki haftadan uzun bir süre önce İsrail’e saldırı başlatmasından bu yana abluka altında olan ve İsrail hava saldırılarıyla harap olan bölgedeki yardım çalışmalarını keskin bir şekilde azaltmaya zorladı.

Uyarı, Gazze’deki hastaneler azalan kaynaklarla çok sayıda yaralıyı tedavi etmekte zorlanırken geldi. BM’nin en üst düzey yetkilisi, 7 Ekim’de Hamas’ın İsraillilere yönelik katliamının çatışmaları tetiklediğini ve bunun “bir boşlukta gerçekleşmediğini” söyledikten sonra İsrail’in tepkisiyle karşılaştı.

Sağlık yetkilileri, İsrail jetlerinin Gazze’yi gece boyunca ve Çarşamba gününe kadar vurmasıyla ölü sayısının arttığını söyledi.

Hamas tarafından kontrol edilen bölgenin Sağlık Bakanlığı, son 24 saat içinde 750’den fazla kişinin öldüğünü söyledi. Associated Press ölü sayısını bağımsız olarak doğrulayamadı ve bu sayıya militanların dahil olup olmadığı bilinmiyordu.

İsrail ordusu saldırılarında militanların öldürüldüğünü ve tünellerin, komuta merkezlerinin, silah depolarının ve diğer askeri hedeflerin imha edildiğini söyledi. Hamas’ı, savaşçılarını Gazzeli sivillerin arasına saklayarak onların acılarını arttırmakla suçluyor.

Hamas ve diğer militanlar çatışmanın başlamasından bu yana İsrail’e aralıksız roket saldırıları düzenliyor.

Bir gün önce 704 kişinin öldüğü bildirilen Gazze’de ölü sayısının artması, on yıllardır süren İsrail-Filistin çatışmasında daha önce görülmemiş bir durumdu. İsrail’in Hamas’ı ezmek amacıyla beklenen kara saldırısını başlatması halinde daha da büyük can kayıpları yaşanabilir.

Gazze Sağlık Bakanlığı savaşta 6,500’den fazla Filistinlinin öldüğünü açıkladı. Bu rakama geçen hafta bir hastanede meydana gelen patlamada ölenlerin sayısı da dahil.

İsrail hükümetine göre çatışmalar İsrail’de 1,400’den fazla kişinin ölümüne neden oldu – bunların çoğu Hamas’ın ilk saldırısı sırasında öldürülen siviller. Hamas ayrıca Gazze’de 222 kadar rehine tutuyor.

Birleşmiş Milletler Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA’nın yakıt stoklarının tükenmekte olduğu uyarısı insani krizin hızla kötüleşebileceği endişesini arttırdı.

İsrail’in ablukası altındaki Gazze’de de gıda, su ve ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Gazze’nin 2,3 milyonluk nüfusunun yaklaşık 1,4 milyonu evlerini terk etmiş durumda ve bunların neredeyse yarısı BM sığınaklarına doluşmuş durumda.

İsrail son günlerde Mısır’dan az sayıda yardım kamyonunun girişine izin verdi ancak jeneratörleri çalıştırmak için gerekli olan yakıt sevkiyatını Hamas’ın alacağına inandığını söyleyerek engelledi.

UNRWA, kamyonların yardım dağıtabilmesi, fırınların barınaklardaki insanları besleyebilmesi, suyun tuzdan arındırılabilmesi ve hastanelerin kuvözleri, yaşam destek makinelerini ve diğer hayati ekipmanları çalışır durumda tutabilmesi için kendi yakıt kaynaklarını paylaşıyor.

UNRWA sözcüsü Tamara Alrifai Associated Press’e yaptığı açıklamada, tüm bunları yapmaya devam ederse yakıtın Perşembe gününe kadar tükeneceğini, bu nedenle nasıl paylaştırılacağına karar verdiklerini söyledi.

“Kuluçka makinelerine mi yoksa fırınlara mı vereceğiz? Temiz su mu vereceğiz, yoksa sınırlara kamyon mu göndereceğiz?” dedi. “Bu dayanılmaz bir karar.”

Dünya Sağlık Örgütü, Gazze’deki birinci basamak sağlık tesislerinin yarısından fazlasının ve hastanelerin yaklaşık üçte birinin faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Sınır Tanımayan Doktorlar grubu, Gazze’deki El Şifa Hastanesi’nde ilaç ve temiz su eksikliğinin “endişe verici” enfeksiyon oranlarına yol açtığını söyledi. Yaralılarda enfeksiyonun yayılmasını önlemek için sıklıkla ampütasyon yapılması gerektiği belirtildi.

Gruptaki bir cerrah, 9 yaşındaki bir çocuğun ayağının yarısının, annesi ve kız kardeşi izlerken koridorda “hafif sedasyonla” kesildiğini anlattı.

Çarşamba günü Nusseirat mülteci kampına düzenlenen saldırıda El Cezire televizyonunun baş muhabirlerinden Wael Dahdouh’un eşi, oğlu ve küçük kızı hayatını kaybetti. Katar merkezli kanalda yayınlanan görüntülerde deneyimli gazetecinin oğlunun hastane zeminindeki cesedinin başında ağladığı görülüyor.

“Çocuklarımız aracılığıyla bizden intikam mı alıyorlar?” diye ağlıyordu.

Gazze’nin dört bir yanında işçiler ölü ve yaralıları çıkarmak için enkaz yığınlarının üzerine tırmandı. Bir işçi, güneydeki Refah kentinde vurulan 15 evin parçalanmış beton ve inşaat demirleri arasından ölü bir bebeği çıkardı.

Gazze Şehri’nin Yermuk mahallesinin parçalara ayrılmış bir bölümünde, kanlar içindeki bir adam, her ikisi de enkazdan çıkarıldıktan sonra bir çocuğa sarıldı. Deyr el-Belah’ta bir fırın dümdüz oldu. Yakındaki bir hastanede sağlık görevlileri bacağı parçalanmış, yarısı kopmuş bir çocuğu tedavi ediyordu.

Çatışmanın tüm bölgeye yayılma tehlikesi vardı. İsrail ordusu Suriye’den fırlatılan roketlere karşılık olarak bu ülkedeki askeri mevzileri vurduğunu açıkladı. Suriye devlet medyası sekiz askerin öldüğünü ve yedisinin yaralandığını söyledi.

Saldırılarda Suriye’nin Halep ve Şam kentlerindeki havaalanları da vurularak İran’dan Lübnan Hizbullah’ı da dahil olmak üzere militan gruplara silah sevkiyatı engellenmeye çalışıldı. İsrail, Lübnan sınırında İran destekli Hizbullah ile neredeyse her gün ateş teatisinde bulunuyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah savaşın başlamasından bu yana Hamas ve Filistin İslami Cihad’ın üst düzey yetkilileriyle ilk kez bir araya geldi. Hizbullah yetkilileri İsrail’i Gazze’ye kara harekâtı başlatmaması konusunda uyarırken böyle bir toplantı gruplar arasında koordinasyon sinyali olabilir.

İsrail askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari İran’ın Hamas’a istihbarat konusunda yardım ettiğini ve “dünya çapında İsrail’e karşı kışkırtmalar yaptığını” söyledi. Hagari İranlı vekillerin de Irak, Yemen ve Lübnan’dan İsrail’e karşı faaliyet gösterdiğini söyledi.

Hamas’ın İsrail’in güneyindeki sürpriz saldırısı, vahşeti, eşi benzeri görülmemiş bilançosu ve istihbarat kurumlarının bunun olacağını bilememesiyle ülkeyi şaşkına çevirdi. Başbakan Benjamin Netanyahu Çarşamba gecesi yaptığı bir konuşmada, ancak Hamas yenildikten sonra hesap sorulacağını söyledi.

“Ne olduğunu en ince ayrıntısına kadar öğreneceğiz” dedi. “Bu fiyasko soruşturulacak. Ben de dahil olmak üzere herkes cevap vermek zorunda kalacak.”

İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Hamas’ın saldırısının “bir boşlukta gerçekleşmediğini” söylemesinin ardından ülkesinin BM personeline vize vermeyi durduracağını söyledi. Bu eylemin, uygulanması halinde, Gazze ve Batı Şeria’da çalışan BM yardım personeli için ne anlama geleceği belirsizdi.

Erdan Ordu Radyosuna verdiği demeçte “Onlara bir ders vermenin zamanı geldi” diyerek BM şefini katliamı meşrulaştırmakla suçladı.

BM Başkanı Salı günü Güvenlik Konseyi’nde yaptığı açıklamada “Filistin halkının 56 yıldır boğucu bir işgale maruz kaldığını” söyledi. Guterres, “Filistin halkının sıkıntıları Hamas’ın korkunç saldırılarını haklı gösteremez. Ve bu korkunç saldırılar Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasını haklı gösteremez.”

Guterres Çarşamba günü yaptığı açıklamada, açıklamasının “Hamas’ın terör eylemlerini meşrulaştırıyormuşum gibi” yanlış yorumlanmasından dolayı “şoke olduğunu” söyledi.

“Bu yanlış. Tam tersi oldu,” dedi gazetecilere.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.