Dolar 32,3780
Euro 34,7386
Altın 2.435,18
BİST 10.054,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 17°C

BM Raporu İsrail’in Gazetecileri Kasıtlı Olarak Hedef Aldığını Ortaya Koydu

BM Raporu İsrail’in Gazetecileri Kasıtlı Olarak Hedef Aldığını Ortaya Koydu
14 Mart 2024 20:34
1.049

Haber ajansı, geçtiğimiz Ekim ayında Lübnan’da bir çalışanının öldürülmesiyle ilgili soruşturmanın bir kopyasını ele geçirdi…

BM tarafından yürütülen bir soruşturmada, bir İsrail tankının uluslararası hukuku ihlal ederek, açıkça işaretlenmiş bir grup uluslararası gazeteciye iki mermi attığı bildirildi. Ölümcül olay Ekim ayı ortasında Lübnan’da meydana geldi.

Reuters tarafından Çarşamba günü yayınlanan sonuçlar, haber ajansı tarafından elde edilen 27 Şubat tarihli yedi sayfalık bir raporun parçası. Rapor, çalışanı Issam Abdallah’ın ölümü ve aralarında Agence France-Presse (AFP) ve Al Jazeera için çalışanların da bulunduğu altı gazetecinin yaralanmasını araştırırken kendi bulgularıyla örtüşüyordu.

Rapor, İsrail’in güney komşusundaki işgalini sona erdiren anlaşmanın bir parçası olarak 2006 yılında İsrail ile Lübnan arasındaki sınırda konuşlandırılan barış gücü misyonu Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü (UNIFIL) tarafından hazırlandı. Ateşkes ihlallerini takip etmek ve soruşturmak da görevinin bir parçası.

Saldırı 13 Ekim’de, İsrail’in Filistinli militan grup Hamas’ın geniş çaplı bir saldırısına misilleme olarak Gazze’yi kuşatmasının ilk günlerinde meydana geldi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve Hizbullah militanları tarafından düzenlenen tek tük saldırılarla Lübnan sınırında da gerilim tırmanmıştı.

Reuters fotoğrafçısı olan Abdallah, Lübnan’daki bir tepeden durumu takip eden bir grup gazetecinin arasındaydı. UNIFIL raporu, bir IDF Merkava tankının kendilerine iki el ateş ettiğini doğruladı. UNIFIL bu saldırıyı, korumakla yükümlü olduğu ateşkesin ve uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirdi.

Raporda fiili sınıra atıfta bulunularak “Olay sırasında Mavi Hat boyunca herhangi bir ateş teatisi olmadığı değerlendirilmektedir” denildi. “Gazetecilere yönelik saldırıların nedeni bilinmemektedir.”

Reuters’a konuşan bir IDF sözcüsü BM soruşturmasıyla ilgili bir soru üzerine İsrail güçlerinin gazeteciler de dahil olmak üzere sivilleri kasıtlı olarak hedef almadığını söyledi. Sözcü, olayın istisnai olayları incelemekten sorumlu bir organ olan Genelkurmay Gerçekleri Bulma ve Değerlendirme Mekanizması tarafından incelendiğini de sözlerine ekledi.

Reuters, görgü tanıklarının ifadelerine, olay yerinde bulunan delillerin adli tıp analizine ve yetkililerle yapılan görüşmelere dayanan bulgularını Aralık ayı başında yayınladı.

Reuters’ın bir kaynağa dayandırdığı habere göre UNIFIL raporu 28 Şubat’ta BM’ye gönderildi ve İsrail ve Lübnan hükümetleriyle paylaşıldı. Misyonun soruşturmaları normalde kamuoyuna açıklanmaz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.