Dolar 32,5994
Euro 34,8026
Altın 2.503,83
BİST 9.431,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 22°C
Pts 19°C
Sal 27°C

Çocuklarımızı Aşılayarak Kanseri Önleyebiliriz

Çocuklarımızı Aşılayarak Kanseri Önleyebiliriz
15 Nisan 2023 09:53
681

Dünya Sağlık Örgütü’nün son raporlara göre dünyadaki kanserlerin yüzde 15’i virüs kaynaklıdır. Bu virüsler için tümör yapıcı virüs anlamına gelen “onkovirüs” terimi kullanılmaktadır. Sevindirici olan bu virüslerle enfekte olan kişilerin sadece az bir kısmında enfeksiyona bağlı kanser gelişmesidir. Human Papilloma Virus (HPV) virüsü de bir onkovirüstür.

Virüs kaynaklı kanserler daha çok az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Bunun nedeni aşılama programlarının düzenli yapılmaması ve gerekli hijyen koşullarının sağlanamamasıdır. Her yıl dünyada 500.000’den fazla kadına rahim ağzı kanseri tanısı konmakta ve pek çok kadın bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Rahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen 4.kanser türüdür. Dünya Sağlık Örgütü, 15 yaşından önce cinsiyet fark etmeksizin tüm çocukların en az % 90’ı aşılananırsa ve kadınların %70‘ine HPV tarama testi yapılırsa, kanser öncesi lezyonlar ile kanserlerin %90’ı tedavi edilerek, rahim ağzı kanserinin tüm dünyada önlenebileceğini açıklamışlardır. HPV virüsü Cinsel yolla geçerek enfeksiyona yol açan HPV’nin 150’den fazla türü vardır. HPV rahim ağzı (serviks) kanserine sebep olduğu kanıtlanmış bir virüstür. Yapılan son çalışmalarda gösterilmiştir ki serviks kanserlerinin %99’una etken HPV’dir.

HPV Life Haber Ajansı

HPV aşısı!(Rahim ağzı kanseri aşısı)

HPV aşısı dünyada birçok gelişmiş ülkede ulusal aşı programına dahil edilmiş ve ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Ülkemizde de HPV aşısının rutin aşı programına alınması konusunda çalışmalar yapılmaktadır. İki, dört ve dokuz serotip içeren HPV aşıları vardır. HPV aşısı, kadınlarda rahim ağzı, dış genital bölgeler, erkeklerde ise penis ve makat siğillerinden korur. Bunun yanı sıra; her iki cinsiyette de baş-boyun ve boğaz kanserlerinin oluşmasından ve siğillerden korunmaya katkı sağlamaktadır. Bu aşı dünyada 2007’den beri uygulanmaktadır ve yaşam boyu koruyuculuk sağlamaktadır.

Çocuklarda HPV aşısı ne zaman yapılır?

Cinsiyet farkı olmaksızın 9 yaşından itibaren HPV aşısı uygulanabilir. 9-14 yaş aralığında olan çocuklara 2 doz HPV aşısı önerilir. 14 yaşından sonra uygulanırsa 3 doz aşı koruma sağlar. Günümüzde HPV aşısı için en uygun yaş cinsel aktivitenin başlamadığı ve immün cevabın en kuvvetli olduğu 9-14 yaş aralığıdır. Aşının 46 yaşına kadar ruhsatı vardır. Avustralya’da , rahim ağzı (serviks) kanseri aşısı 2007’de kız çocuklarına, 2013’te erkek çocuklarına rutin olarak uygulamaya başlamış ve kadınlar arasındaki HPV oranının, 2005 ile 2015 yılları arasında %22.7’den % 1.1’e düştüğü bildirmiştir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.