Dolar 32,3848
Euro 34,5766
Altın 2.386,90
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 18°C
Cts 17°C

Covid-19 Bilim İnsanları Nobel Ödülü Aldı

Covid-19 Bilim İnsanları Nobel Ödülü Aldı
2 Ekim 2023 18:33
279

Komite, mRNA teknolojisinin “modern zamanlarda insan sağlığına yönelik en büyük tehditlerden biriyle” mücadele etmek için bir yöntem sunduğunu belirtti.

İki bilim insanının, Covid-19’un yayılmasını önlemeye yardımcı olan mRNA aşılarının geliştirilmesine yol açan öncü araştırmaları nedeniyle Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülüne layık görüldüğü Pazartesi günü erken saatlerde İsveç’in Stockholm kentinde açıklandı.

Dr. Katalin Kariko ve Dr. Drew Weissman, 2005 yılında mRNA teknolojisinin potansiyel faydalarını araştıran bir makaleyi ilk kez yayınlamalarından neredeyse yirmi yıl sonra ödülü paylaşacaklar. Araştırmaları o dönemde çok az ilgi gördü, ancak Nobel Komitesi bilim insanlarının “mRNA’nın bağışıklık sistemimizle nasıl etkileşime girdiğine dair anlayışımızı temelden değiştirdiğini” söyledikleri “çığır açan bulgularını” övdü.

Komite Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Ödül sahipleri, modern zamanlarda insan sağlığına yönelik en büyük tehditlerden biri sırasında aşı geliştirmenin benzeri görülmemiş hızına katkıda bulundular” dedi.

Kariko ve Weissman’ın, kazandıkları telefonla kendilerine bildirildiğinde haber karşısında “şaşkına döndükleri” söylendi.

Geleneksel aşı teknolojisi, bir kişinin bağışıklık sistemini tehditleri tanımaya ve saldırmaya hazırlamak için bir kaynak bakteri veya virüsün ölü veya zayıflatılmış örneklerini kullanır. mRNA ise hücrelere tek bir genetik kod ipliğine dayalı bir protein yapma talimatı verir.

mRNA Covid-19 aşıları söz konusu olduğunda, hücrelerin virüsün başak proteinini üretmesine neden olur ve bağışıklık sistemi bunu yabancı olarak tanıyarak gelecekteki bir enfeksiyonla savaşmaya hazırlanır. Moderna ve Pfizer/BioNTech tarafından geliştirilen Covid-19 aşılarının her ikisi de mRNA teknolojisine dayanmaktadır.

Nobel Komitesi, “mRNA aşılarının geliştirilebildiği etkileyici esneklik ve hız, yeni platformun diğer bulaşıcı hastalıklara karşı aşılar için kullanılmasının önünü açıyor” dedi.

Nobel Tıp Ödülü Komitesi üyelerinden Rickard Sandberg Pazartesi günü yaptığı açıklamada Covid-19 aşılarının pandeminin başlangıcından bu yana 13 milyardan fazla kez uygulandığını sözlerine ekledi. Aşıların “milyonlarca hayat kurtardığını, şiddetli Covid-19’u önlediğini, genel hastalık yükünü azalttığını ve toplumların yeniden açılmasına izin verdiğini” söyledi.

Aynı mRNA araştırması şimdi kanser de dahil olmak üzere diğer hastalıklarla mücadele etmek için kullanılıyor.

Bununla birlikte, mRNA Covid-19 aşılarının yaygın olarak kullanılmaya başlanması, Johns Hopkins Medicine web sitesinde “ergenlerde ve genç yetişkinlerde Pfizer/BioNTech ve Moderna aşılarının ikinci enjeksiyonunu takiben nadir miyokardit [kalp dokusu iltihabı] vakalarına” da yol açmıştır. Bu vakaların çoğunun “hafif olduğu ve kendiliğinden düzeldiği” de ekleniyor.

Macar asıllı Amerikalı bir biyokimyacı olan Kariko ve Amerikalı bir doktor olan Weismann, Pennsylvania Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapmaktadır. Ödülün değeri 1 milyon dolar. Geçen yılki ödülü, bağışıklık sistemimiz hakkında keşiflere yol açan ve aynı zamanda insanların ciddi Covid-19 vakalarına karşı belirli bir savunmasızlığını ortaya çıkaran Neandertal DNA’sı üzerine yaptığı araştırma nedeniyle İsveçli bilim adamı Svante Paabo kazanmıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.