Dolar 33,9903
Euro 37,8443
Altın 2.821,37
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Az Bulutlu
Samsun
26°C
Az Bulutlu
Sal 26°C
Çar 25°C
Per 25°C
Cum 25°C

Deprem; Ülkeler İçin Ciddiye Alınması Gereken Bir Konudur

Müzisyen, Şair, Yazar... İndex Yayınları
19 Ağustos 2024 21:22

“Geç Olmadan Hazırlanın, Depremle Yaşamayı Öğrenin”

Aradan 25. yıl geçmesine rağmen unutulmayan ve yaraları taze olan Gölcük Depremi hala hafızalarımızda… Tekrar yaşanmaması için temennide bulunmaktan daha fazlasını yapmalıyız. Ülkemiz bir deprem bölgesi, nerede, ne zaman ve nasıl geleceği belli olamayan bir doğal afet olayı… Ülke olarak, millet olarak, insanlık olarak yapmamız gereken tek şey hep birlikte dil, din, ırk gözetmeksizin tedbir almaktır.

Ülkemizin her köşesinde bu ve bunun gibi doğal afetlerin yaşanması durumunda ne türlü tedbirler alınması gerektiği ile ilgili eğitimlerin olması gerekmektedir. Özellikle okullarda bu eğitimlerin verilmesi bilinçli bir toplum olmayı sağlayacaktır. Bununla da sınırlı kalınmamalı, il, ilçe yönetimleri merkezler oluşturmalı halkı bilinçlendirmeli… Maalesef ki ülkemizde bu tür merkezlerin sayısı iki elin parmağını geçmeyecek kadar azdır. Bu konuda Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi gibi ciddi manada yatırımlar yapan ve eğitim merkezleri kurup, toplumu bilinçlendiren bir yapıya sahiptir. Diğer kurum ve kuruluşlar buradan destek alınmalı ve örnek gösterilmelidir.

Mesela; Kocaeli Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitim Projesi, Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi gibi kuruluşlar diğer il ve ilçelerde de çoğaltılmalıdır.

Buralarda depremin fiziksel ve psikolojik etkilerinin tecrübe edilmesi yolu ile can ve mal kaybının en aza indirilmesi için tasarlanan “Deprem Simülatöründe” deprem sırasında ve sonrasında nasıl davranılması gerektiği ve depremden korunmak için alınması gereken basit önlemlerin uygulamalı olarak gösterilmektedir. Gerçek deprem kaydı olan 12 farklı deprem senaryosu üretebilen simülasyon cihazında değişik yaş guruplarına göre senaryo seçimi yapılmaktadır.

Eğer yolunuz düşerse, Sekapark Kültür Alanı Kozluk Mah. M. Ali Kağıtçı Sk. No.51 İzmit/ Kocaeli Tel: 0 534 597 26 36 nolu telefondan bilgi alabilirsiniz. Hatta okulların gezi projelerine dahil edilip ziyaret edilmesi gerektiği kanısındayım.

15.08.2008 tarihinde 8 yaşındaki kızımız Ecenaz’ın yazdıkları hala hafızalarımızda…

“Ben İzmit’te büyük deprem olduğunda bebektim. Şu ana kadar hiç deprem görmedim. Bize tedbirli olmamız için tembihlerler, bunu yapmayınca tehlikeli olacağını söylediler, bu yüzden depremden hep korkmuşumdur. Bu arada bazı arkadaşlarım diyor ki; “Bizim evde hiç deprem olmadı, olmaz tedbire gerek yok” diyorlar. YANLIŞ… Üzülüyorum bunu söyleyenlere, kızıyorum. Umarım er ya da geç akıllanırlar. Bu arada deprem bir doğal afet ama bundan korunması sizin elinizde…”

Unutmayalım…

Tedbir, her zaman hayat kurtarır…

Afet bilinci her zaman hayat kurtarır…

Her şey sizin elinizde!

ETİKETLER: ,
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.