Dolar 32,5544
Euro 34,9322
Altın 2.444,12
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Dünya Gıda Güvenliği Günü: ‘Kimse Yemekten Ölmemeli’

Dünya Gıda Güvenliği Günü: ‘Kimse Yemekten Ölmemeli’
7 Haziran 2023 22:53
380

İki BM ajansı Salı günü yaptığı açıklamada, her gün, dünya çapında yaklaşık 1,6 milyon insanın, her yıl 420.000 kişiyi öldüren kontamine gıdaları yemekten hastalandığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Gıda ve Tarım Örgütü her yıl 7 Haziran’da kutlanan Dünya Gıda Güvenliği Günü öncesinde konuyu vurguluyor.

Bu yıl, yediklerimizin tüketilmesinin güvenli olmasını sağlayan yerleşik gıda güvenliği uygulamalarının ve standartlarının rolüne odaklanılıyor.

‘Önlenebilir ölümlere’ son vermek
Gıda güvenliğinin sağlığımız üzerinde doğrudan bir etkisi vardır, diyor DSÖ Genel Direktör Yardımcısı Dr. Maria Neira.

İshalden kanserlere kadar 200’den fazla hastalık, bakteri, virüs, parazit veya kimyasallarla kontamine olmuş yiyecekleri yemekten kaynaklanmaktadır.

Bir video mesajında, “Gıda güvenliğini yalnızca hastalandığımızda düşünme eğilimindeyiz ve gıda kaynaklı hastalıklar tamamen önlenebilir olduğu için (bunun hakkında) daha sık düşünmeliyiz” dedi.

“Güvenli gıda, besin maddelerinin alımına izin verir ve insan gelişimini destekler. Kimse yemek yemekten ölmemeli. Bunlar önlenebilir ölümler.”

Harekete geçirici mesaj
DSÖ, belirlenmiş standartlara uyan sağlam ulusal gıda güvenliği sistemleri kurmaya çağırılan politika yapıcılar da dahil olmak üzere çeşitli sektörlerden harekete geçme çağrısında bulunmuştur.

Gıda işletmeleri, “gıda güvenliği kültürü” geliştirmek için çalışanları, tedarikçileri ve diğer paydaşlarıyla birlikte çalışmaya teşvik edilirken, eğitim kurumları ve işyerleri güvenli gıda kullanımını teşvik etmelidir.

Tüketicilerden ayrıca, örneğin, evde güvenli gıda işleme uygulayarak ve yemek hazırlamadan önce ellerini yıkamayı ve çiğ gıdaları kullanırken bıçak ve kesme tahtaları gibi ayrı ekipman ve mutfak eşyaları kullanmayı içeren DSÖ tavsiyelerine uyarak üzerlerine düşeni yapmaları istenmektedir.

Gıda sektörü ‘araç kutusu’
Bu arada FAO, gıda sektörünün uluslararası gıda hijyeni standartlarına uymasına yardımcı olmak için bir web sitesi başlatacak.

Bir “araç kutusu” olarak nitelendirilen site, hem tüketici sağlığını korumayı hem de gıda ticaretinde adil uygulamaları teşvik etmeyi amaçlıyor.

Gelişmekte olan ülkelerdeki küçük işletmelere ve çiftçilere özel önem verilmiştir, çünkü web sitesine bu ülkelerde dizüstü bilgisayarlardan veya diğer bilgisayarlardan çok daha yaygın olan el tipi mobil cihazlardan erişilebilir.

Web sitesi, bir gıda üretim alanına giren ziyaretçilerin nasıl eğitileceği, el yıkama için doğru prosedür ve sıklık ve uygun kıyafetler için öneriler gibi kişisel hijyen kılavuzları içermektedir.

Teknik içerik, FAO Gıda Güvenliği Görevlileri ve Kanada’daki Guelph Üniversitesi Gıda Bilimi Bölümü’nden bir ekip tarafından ortaklaşa geliştirildi ve gözden geçirildi.

BM ajansı, “İleriye dönük olarak, plan, geri bildirim toplamak ve muhtemelen balıkçılık gibi tarımsal gıda sisteminin diğer sektörleri için daha derinlemesine rehberlik sağlamak için araç kutusunu genişletmektir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.