Dolar 32,4581
Euro 34,7712
Altın 2.427,94
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 18°C
Cts 18°C

En Büyük Salgın Tehlikesi

En Büyük Salgın Tehlikesi
8 Nisan 2024 01:16
1.238

Geçtiğimiz günlerde ABD, Teksas’ta H5N1 kuş gribi, 2020’de yeni bir türün tespit edilmesinden bu yana hızla yayıldı ve her eyaletteki yabani kuşların yanı sıra ticari kümes hayvanları ve köy sürülerini de etkiledi.

Ancak artık memelilerde de tespit edildi. Dört eyaletteki sığır sürüleri enfekte oldu ve Pazartesi günü federal sağlık yetkilileri, Teksas’taki bir çiftçinin virüsü yakaladığını duyurdu.

Pittsburgh’lu kuş gribi araştırmacısı Dr. Suresh Kuchipudi, yakın zamanda konuyu tartışan bir panelde “Bu virüs uzun yıllar ve muhtemelen on yıllardır pandemik listesinin başında yer aldı. Ve şimdi potansiyel olarak bir salgına neden olan bu virüse tehlikeli bir şekilde yaklaşıyoruz” dedi.

EN BÜYÜK SALGIN TEHLİKESİ

H5N1 virüsünün dünya çapındaki türlerde halihazırda tespit edildiğini ve insanlar da dahil olmak üzere çeşitli memeli konakçıları enfekte etme yeteneğini gösterdiğini belirtti.

Kuchipudi, “Dolayısıyla benim görüşüme göre bu, en büyük salgın tehlikesine sahip olan ve dünya çapında mevcut olan bir virüstür” dedi.

YALNIZCA ÖLÜM ORANININ DÜŞMESİNİ UMABİLİRİZ

İlaç endüstrisi aşı danışmanı ve toplantıyı düzenleyen Kanada merkezli BioNiagara’nın kurucusu John Fulton da endişelerini Bu, Kovid-19’dan 100 kat daha kötü görünüyor, ya da mutasyona uğrayıp yüksek vaka ölüm oranını sürdürürse olabilir. İnsanlara bulaşacak şekilde mutasyona uğradığında, yalnızca ölüm oranının düşmesini umabiliriz” diyerek dile getirdi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2003’ten bu yana H5N1’e yakalanan insanların yaklaşık %52’si öldü. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Kovid şu anda bulaştığı kişilerin yüzde 0,1’inden azını öldürüyor; ancak pandeminin başlangıcında ölüm oranı yüzde 20 civarındaydı.

ÖKSÜRÜK, VÜCUT AĞRISI VE ATEŞ

Kuş gribinin belirtileri öksürük, vücut ağrıları ve ateş gibi diğer gribin belirtilerine benzer. Bazı kişilerde gözle görülür semptomlar gelişmeyebilir, ancak bazılarında ciddi, yaşamı tehdit eden zatürre gelişebilir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, enfekte olan çiftçinin sığırlarla doğrudan temas halinde olduğunu belirterek, virüsün genel halk için çok fazla bir risk oluşturmadığını ileri sürdü ve ABD Tarım Bakanlığı, şu anda virüsü daha bulaşıcı hale getirecek hiçbir değişiklik olmadığını söyledi.

Bakanlık hafta sonu yaptığı açıklamada, “Enfekte hayvanlarla doğrudan temas halinde olan insanlar arasında vakalar mümkün olsa da bu, halk için mevcut riskin düşük kaldığını gösteriyor” dedi.

MUTASYONA UĞRAMAYA BAŞLADIĞI ANLAMINA GELEBİLİR

Aynı zamanda virüsün sığırlarda bulunmasının mutasyona uğramaya başladığı anlamına gelebileceğini, “Geçen haftadan önce sığırlarda kuş gribi görmemiştik. Bu yeni bir şey. Virüsün dolaşması ve potansiyel olarak değişmesi için bir rezervuardır.” dedi

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, virüsün insanlara bulaşacak kadar mutasyona uğraması halinde hızla yayılabileceği konusunda uyardı. Gıda Güvenliği Otoritesi, “Kuş A (H5N1) influenza virüsleri insanlar arasında hızlı bir şekilde yayılma yeteneği kazanırsa, insanlarda H5 virüslerine karşı bağışıklık savunmasının eksikliği nedeniyle büyük ölçekli bulaşma meydana gelebilir” dedi.

Olası bir yayılmayı önlemek için ABD halihazırda virüse karşı aşı oluşturmak için kullanılan bileşenleri test ediyor ve iki aday aşı virüsü, H5N1’e karşı koruma sağlamak için iyi eşleşmiş görünüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.