Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
19°C
Parçalı Bulutlu
Pts 20°C
Sal 21°C
Çar 22°C
Per 20°C

Filistin Dünyadan Soykırımı Durdurmasını İstiyor

Filistin Dünyadan Soykırımı Durdurmasını İstiyor
19 Ekim 2023 18:17
1.371

Otorite liderleri Gazze’deki hastane “katliamının” uluslararası toplum tarafından hoş görülmemesi gerektiğinde ısrar ediyor.

Filistinli yetkililer, Gazze’de bir hastanenin bombalanması sonucu yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesinin ardından dünya ülkelerini devreye girmeye ve İsrail’in kendi halkına yönelik “kasıtlı soykırımını” önlemeye çağırdı.

İsrailli yetkililer patlamadan İslami Cihad militan grubu tarafından fırlatılan bir roketi sorumlu tuttu. Ancak İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun bir yardımcısı X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada İsrail güçlerinin hastanenin içine gizlenmiş bir “Hamas terör üssünü” vurduğunu belirttikten kısa bir süre sonra tweetini sildi ve Hamas’ı suçlayan başka bir güncelleme yayınladı.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın kıdemli danışmanlarından Hüseyin el-Şeyh Salı günü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Hastane katliamı ulusların duyarlılığı ya da ahlakı tarafından hoş görülemez ve yaşananlar soykırımdır” dedi.

“Uluslararası toplumu bu katliamı durdurmak için derhal müdahale etmeye çağırıyoruz” diye devam etti. “Sessizlik ve önyargı artık kabul edilemez.”

Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre, Hıristiyanlar tarafından işletilen Al-Ahli Hastanesi Salı günü gerçekleştirilen bir füze saldırısında yerle bir oldu ve yaklaşık 500 kişi hayatını kaybetti. Bombalama, İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırılarının devam ettiği bir sırada gerçekleşti ve Filistinli yetkililer tesisin hedef alınmasından İsrail’i sorumlu tuttu.

Filistin Sağlık Bakanı Mai al-Kaila Salı günü sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Katliamın etkileri tarif edilemez” dedi. “İşgal tüm insani normları, tüzükleri ve yasaları çiğnedi ve Gazze Şeridi’nin her yerinde bombardımanından güvende olan hastaları ve vatandaşları öldürdü.”

“Dünya ülkelerine” ve BM’ye yönelik bir çağrıda bulunan El Kaila, birilerinin “halkımızı bu kasıtlı soykırımdan kurtarması” için yalvardı.

İsrail askeri rakamlarına göre, İsrail savaş uçakları bir haftadan uzun bir süre önce Hamas’ın İsrail’e düzenlediği ve en az 1,300 İsraillinin ölümüne, 4,500’ünün yaralanmasına ve 150’den fazlasının da militan grup tarafından rehin alınmasına neden olan saldırıya misilleme olarak Gazze’yi vurmaya başladı. Filistin Sağlık Bakanlığı’nın son rakamlarına göre aynı dönemde İsrail hava saldırılarında 3.300 kişi öldü, 13.000 kişi de yaralandı.

Al-Ahli Hastanesi Filistin yerleşim bölgesinin kuzeyindeki Gazze Şehrinde bulunuyordu. İsrailli yetkililer geçen hafta şehrin boşaltılması emrini vererek, güneye gitmeyi reddedenlerin hava saldırılarından korunamayacağı uyarısında bulundu. Dünya Sağlık Örgütü bu emri, şehirdeki hastanelerden ayrılamayan hasta ve yaralılar için “ölüm cezası” olarak nitelendirdi.

Bombardıman Müslüman dünyasında şiddetle kınandı ve birçok ülkede protestolara ve ayaklanmalara neden oldu. ABD Başkanı Joe Biden Çarşamba günü Netanyahu’ya “bunu sen değil diğer takım yaptı” diyerek İsrail’in tarafını tuttu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bombalamayı insani bir “felaket” ve “bu çatışmanın bir an önce sona ermesi gerektiğinin bir işareti” olarak nitelendirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.