Dolar 32,2307
Euro 35,1421
Altın 2.469,46
BİST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Filistinliler İsrail İle Bir Arada Yaşayamayacaklarına İnanıyor

Filistinliler İsrail İle Bir Arada Yaşayamayacaklarına İnanıyor
18 Kasım 2023 22:47
182

Yapılan bir ankete göre, Filistinlilerin çoğu İsrail’i Gazze’deki askeri harekatı nedeniyle “asla affetmeyeceklerini” söylüyor…

Yapılan bir anketin sonuçlarına göre Batı Şeria ve Gazze’de yaşayan Filistinlilerin önemli bir çoğunluğu İsrail’le barış içinde bir arada yaşayabilecekleri bir gelecek tasavvur etmediklerini söylüyor.

Yoğun nüfuslu Gazze bölgesi, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun militan grubun 7 Ekim’deki sınır ötesi saldırısına yanıt olarak verdiği “Hamas’ı yok etme” sözü çerçevesinde beş haftadan uzun bir süredir benzeri görülmemiş bir bombardımana maruz kalıyor.

Ancak yardım kuruluşlarının, kuşatma altındaki toprak şeridinde zaten endişe verici olan insani krizi daha da kötüleştirdiğini söylediği İsrail’in askeri müdahalesine yönelik uluslararası desteğin giderek erozyona uğradığına dair işaretlerin ortasında, Filistinlilerin büyük bir çoğunluğu İsrail’i eylemlerinden dolayı “affedemeyeceklerini” belirtti.

Araştırma ve Geliştirme için Arap Dünyası (AWRAD) tarafından Filistinliler arasında yapılan bir ankete göre, katılımcıların yaklaşık %90’ı Gazze’deki askeri eylemlerinin boyutu göz önüne alındığında “[İsrail ile] bir arada yaşamanın giderek imkansız hale geldiğine” inanıyor.

Ayrıca 31 Ekim ve 7 Kasım tarihleri arasında yapılan ankete katılanların %98’i İsrail’i “asla unutmayacaklarını ve asla affetmeyeceklerini” belirtmiştir.

Filistinli sağlık yetkilileri Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, 7 Ekim’den bu yana Gazze’de en az 11.500 kişinin öldüğünü, bunların 4.710’unun çocuk olduğunu ve 200 sağlık personelinin de İsrail’in topçu ateşi, hava saldırıları veya kara harekâtı sonucunda hayatını kaybettiğini belirtti. Avrupa Mülteciler ve Sürgünler Konseyi Cuma günü yaptığı açıklamada, Gazze’de yaşayan 2,3 milyon kişinin %70’ine tekabül eden yaklaşık 1,6 milyon kişinin de yerinden edildiğini belirtti.

Geçen hafta İsrail, Hamas’ın geçen ayki saldırısında çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişinin öldüğünü açıkladı ve daha önceki 1.400 tahminini aşağıya çekti.

AWRAD anketine katılanların %100’ü Gazze’de “güvenli bir alan” olmadığını söylerken, %65’i İsrail’in saldırısını sadece Hamas’a karşı değil “tüm Filistinlilere karşı bir savaş” olarak görüyor.

Araştırmaya katılanların neredeyse yarısı, %48’i, evlerinin yıkıldığını ya da kısmen hasar gördüğünü söylerken, %90’ı ateşkesi desteklediğini belirtti. Ankete katılanların %91’i İsrail ordusu tarafından kendilerine sağlanan bilgilere güvenmediklerini söyledi.

Anket 688 Filistinli ile yüz yüze görüşmeler yoluyla gerçekleştirilmiştir. AWRAD, örnekleminin farklı sosyoekonomik geçmişlere sahip kişileri içerdiğini ve kadın ve erkeklerin eşit temsil edildiğini söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.