Dolar 32,3679
Euro 34,9483
Altın 2.325,20
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 22°C

Finlandiya Dışişleri Bakanı NATO Yorumunda Geri Adım Attı

Finlandiya Dışişleri Bakanı NATO Yorumunda Geri Adım Attı
25 Ocak 2023 19:57
126

Pekka Haavisto daha önce Türkiye’nin İsveç’in teklifini engellemesi halinde Helsinki’nin askeri bloğa tek başına katılmayı düşünebileceğini önermişti.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Türkiye’nin komşu İsveç’in üyelik sürecini engellemeye devam etmesi halinde Helsinki’nin NATO üyeliğini tek başına ilerletebileceğini öne sürdüğü önceki sözlerinden geri adım attı. Salı günü pozisyonunu netleştiren diplomat, Helsinki’nin Stockholm ile birlikte askeri bloğun bir parçası olma hedefinin değişmediğini vurguladı.

Salı günü Finlandiya parlamentosunda düzenlediği basın toplantısında konuşan Haavisto, Helsinki’nin “bir B planı olmadığını” çünkü “şu anda buna gerek olmadığını” söyledi. Bakan, hem Finlandiya hem de İsveç’in “NATO kriterlerini karşıladığını ve her ikisinin de ABD liderliğindeki askeri bloğa katılması gerektiğini” vurguladı .

Ancak Pazartesi günü Finlandiya’nın Yle yayıncısına konuşan Haavisto, iki ülkenin ortak yükselişinin “bir numaralı seçenek” olmaya devam etmesine karşın, İsveç’in teklifinin kabul edilmesini engelleyen bir şey olması durumunda Helsinki’nin “durumu yeniden değerlendirmeye hazır olması” gerektiğini öne sürmüştü.

Yorum, bazıları tarafından Finlandiya’nın pozisyonundaki bir değişikliği belirtmek için alındı.

Türkiye uzun süredir İsveç’i teröristlere yataklık etmekle suçlarken, İskandinav ülkesinin Ankara ile uzlaşma şansı, Cumartesi günü Stockholm’deki Türk büyükelçiliği önünde sağcı siyasetçi ve aktivist Rasmus Paludan’ın düzenlediği Kuran yakma protestosunun ardından daha da zayıf görünüyor. Olay, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO hedefi için Ankara’dan “destek beklememesi gerektiği” konusunda uyarmasına yol açtı.

Haavisto, İsveçli meslektaşı Tobias Billstrom ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile de görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Finlandiya dışişleri bakanına göre, bloğun başkanı NATO’nun kendisinin de iki İskandinav ülkesinin aynı anda katılmasını isteyeceğini doğruladı.

Diplomat , “Bunu birlikte ilerletmeye çalışıyoruz” dedi.

Her iki ülke de geçen yıl Mayıs ayında Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri saldırısının ardından NATO’ya katılmak için başvurdu.

Ancak Türkiye, İsveç ve Finlandiya’dan önce Ankara’ya uyguladıkları silah ambargolarını kaldırmalarını talep ederek tekliflerini engelledi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki Kuzey ülkesinin başta Kürdistan İşçi Partisi olmak üzere Türkiye’de terörist kabul edilen örgüt üyelerini barındırmayı bırakması gerektiğinde ısrar etti.

Helsinki ve Stockholm endişeleri giderme taahhüdünde bulunurken, Ankara ilerlemeden hala tam olarak memnun değil. Cumartesi günü İsveç’in başkentindeki Türk diplomatik misyonunun önünde düzenlenen protestonun ardından gerilim daha da arttı.

İsveçli yetkililer gösteriyi kınarken, ülkenin ifade özgürlüğü ilkesi uyarınca buna izin vermekten başka çareleri olmadığında ısrar ettiler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.