Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
19°C
Parçalı Bulutlu
Pts 20°C
Sal 21°C
Çar 22°C
Per 20°C

Gazze İşgali Üç Ay Sürebilir

Gazze İşgali Üç Ay Sürebilir
23 Ekim 2023 21:02
1.324

Savunma Bakanı Yoav Gallant, operasyon bittiğinde “Hamas diye bir şey kalmayacak” dedi…

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Pazar günü Hava Kuvvetleri mensuplarına yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’ye yönelik kara harekâtının üç ay sürebileceğini ancak Hamas’ın nihai olarak yok edilmesiyle sonuçlanacağını söyledi.

Hava Kuvvetleri’nin Tel Aviv’deki karargâhında konuşan Gallant, “Bu Gazze’deki son kara harekâtı olmalı, çünkü sonrasında Hamas diye bir şey kalmayacak” dedi. “Bir ay, iki ay, üç ay sürecek ama sonunda Hamas olmayacak.”

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırmasından birkaç gün sonra İsrail ordusu 360,000 kadar yedek askerini çağırmış ve Gazze’yi işgal planlarını hazırlamaya başlamıştı. Gallant o tarihten bu yana birçok kez İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) böyle bir operasyon başlatmaya hazır olduğunu belirtmesine rağmen henüz nihai bir işgal emri verilmedi.

İsrailli askeri kaynaklar ilk olarak Times’a bulutlu havanın operasyon planlamasını engellediğini söylerken, medyada yer alan diğer haberlerde de İsrail’in büyük kayıplar vermesi ya da Hizbullah militanlarının müdahalesi riskinden bahsedildi. Cuma günü Bloomberg, ABD ve bazı Avrupalı müttefiklerinin İsrail’e daha fazla rehinenin serbest bırakılması için müzakere edilene kadar operasyonu ertelemesi için baskı yaptığını bildirdi.

Bu arada İsrail savaş uçakları iki haftayı aşkın bir süredir Gazze’yi vuruyor. Cumartesi günü gazetecilere konuşan IDF sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari kara harekâtından önce hava harekâtının yoğunlaştırılacağını söyledi. Gallant da Pazar günü benzer bir açıklama yaparak “düşman zırhlı ve piyade güçleriyle karşılaşmadan önce hava kuvvetlerinin bombalarıyla karşılaşacak” dedi.

Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in bombardımanı Gazze’de geniş çaplı bir yıkıma yol açtı ve bölgede yaklaşık 4.700 kişinin ölümüne, 14.000’den fazla kişinin de yaralanmasına neden oldu. Gazze Şehri sakinlerinin şeridin güneyine tahliye edilmeleri halinde güvende olacakları ısrarına rağmen, İsrail savaş uçakları bir mülteci kampı ve Han Yunus kentindeki konutlar da dahil olmak üzere buradaki hedefleri de vurdu.

Cuma günü İsrailli milletvekillerine konuşan Gallant, askeri operasyon tamamlandığında İsrail’in Gazze’deki “yaşamla ilgili tüm sorumluluğu ortadan kaldıracağını” söyledi.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.