Dolar 32,2631
Euro 35,1121
Altın 2.467,59
BİST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 20°C

Gazze’de Her 10 Dakikada Bir Çocuk Ölüyor

Gazze’de Her 10 Dakikada Bir Çocuk Ölüyor
12 Kasım 2023 17:03
1.696

BM sağlık gözlemcisinin başkanı, Filistin bölgesindeki durumun “tarif edilmesi imkansız” olduğunu söylüyor…

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus Cuma günü BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’de devam eden askeri harekâtının Filistin’in sağlık sistemini harap ettiğini ve çocuklar da dâhil olmak üzere sivil halk arasında ağır kayıplara yol açtığını söyledi.

İsrail operasyonunun başladığı 7 Ekim’den bu yana DSÖ’nün Gazze ve Batı Şeria’da sağlık tesislerine, ambulanslara ve hastalara yönelik 250’den fazla saldırıyı doğruladığını belirten Ghebreyesus, Gazze’deki sağlık sisteminin “diz çökmüş durumda” olduğunu söyledi. Aynı dönemde İsrail’deki sağlık hedeflerine yönelik toplam 25 saldırı rapor edildiğini de sözlerine ekledi.

Filistin bölgesindeki durumu “tarif etmenin imkânsız” olduğunu söyleyen DSÖ Başkanı, yaklaşık 1,5 milyon insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını, on binlercesinin de kaçınılmaz olarak aşırı kalabalıklaşan hastane ve okullara sığınmak zorunda kaldığını sözlerine ekledi.

Ghebreyesus, insanların “bulabildikleri her yerde” sığınak aradıklarını belirterek Gazze’de “hiçbir yerin ve hiç kimsenin güvenli olmadığını” sözlerine ekledi. Ghebreyesus, İsrail bombardımanları ve hava saldırılarının yanı sıra devam eden kara harekâtının Gazze’de 10.800’den fazla kişinin ölümüne yol açtığını söyledi. Ölenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğunu da sözlerine ekledi.

DSÖ başkanı ayrıca çarpıcı bir istatistik de aktardı: “Gazze’de ortalama her on dakikada bir çocuk öldürülüyor.”

İsrail, Filistin bölgesindeki insani krizi hafifletmek için çaba sarf ettiğini savundu. BM Büyükelçisi Gilad Erdan Cuma günü Güvenlik Konseyi’nde yaptığı açıklamada ülkesinin bölgenin güneyinde hastaneler kurmak üzere özel bir görev gücü oluşturduğunu söyledi.

“İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, ICRC ve diğer Avrupa ülkeleriyle sahra hastanesi ve yüzer hastane gemileri kurulması konusunda ileri düzeyde görüşmeler yürütüyor” diyen diplomat, Batı Kudüs’ün ayrıca “Ürdün’ün Gazze’nin kuzeyindeki hastanelere havadan tıbbi yardım atmasını kolaylaştırdığını” da sözlerine ekledi.

Erdan daha sonra İsrail’in Gazze için WHO’dan ya da herhangi bir BM kuruluşundan daha fazlasını yaptığını söyledi.

Batı Kudüs’ün kilit müttefiki Washington Cuma günü İsrail’in eylemlerinin Gazze’de çok sayıda can kaybına yol açtığını kabul etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze merkezli Hamas militan grubuna yönelik misilleme harekatında “çok fazla sayıda” Filistinlinin öldüğünü söyledi. ABD, özellikle bölgeye insani yardım ulaştırılmasını kolaylaştırmak amacıyla İsrail’i daha uzun süreli “insani molalar” vermeye ikna etmeye çalışıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.