Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
19°C
Parçalı Bulutlu
Pts 20°C
Sal 21°C
Çar 22°C
Per 20°C

Gazze’de Neredeyse Tamamen Bilgi Kesintisi Yaşanıyor

Gazze’de Neredeyse Tamamen Bilgi Kesintisi Yaşanıyor
28 Ekim 2023 21:41
1.415

İnsani yardım kuruluşları ve uluslararası medya, İsrail’in yoğun bombardımanı nedeniyle meslektaşlarıyla irtibatını kaybetti…

İsrail’in Filistin bölgesindeki Hamas militanlarına yönelik askeri operasyonunu “genişletmesinin” ardından Cuma gecesi Gazze’de internet ve cep telefonu hizmetleri durdu.

Gazze’deki en büyük telekomünikasyon sağlayıcısı Paltel, İsrail’in yoğun saldırıları nedeniyle “tüm iletişim ve internet hizmetlerinin tamamen kesildiğini” duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamada, “Son saatlerdeki yoğun bombardıman, Gazze’yi dış dünyaya bağlayan tüm uluslararası yolların tahrip olmasına neden oldu” denildi.

Dünya çapında internet bağlantılarını takip eden Netblocks şirketi de bilgi kesintisini doğrulayarak bunu “çatışmanın başlangıcından bu yana Gazze’de internet bağlantısında yaşanan en büyük kesinti olarak nitelendirdi ve birçok kişi tarafından tam ya da tama yakın bir internet kesintisi olarak algılanacak” dedi.

Uluslararası medya kuruluşlarının sahadaki ekipleri ve muhabirleriyle irtibatı kısmen kesildi. Gönderilen bir mektuba göre İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) haber kuruluşlarına “çalışanlarınızın güvenliğini garanti edemeyiz ve onların güvenliği için gerekli tüm tedbirleri almanızı şiddetle tavsiye ediyoruz” dedi.

RT Arabic’in başkanı Maya Manna, Cuma akşamı itibariyle Filistin bölgesinde görev yapan muhabir ve fotoğrafçılarla herhangi bir temas olmadığını söyledi. Bölgede bulunan bir RT muhabirinden gelen tek mesajda “çok şiddetli bir bombalama olayı” anlatılıyordu.

“Çocuklarım ve ailemle ne yapacağımı bilmiyorum. Herkes korkuyor, herkes dehşete düşmüş durumda ve Gazze Şeridi’nin her yerinde çığlıklar yükseliyor,” diyor yerel bir muhabir olan Masoud Abu Jarash.

Meslektaşlarına mesaj gönderebilen bir NBC News ekibine göre de “tüm internet, elektrik ve her şey” kesilmiş durumda. “İçinde bulunduğumuz durum çok zor, çok zor ve çok tehlikeli. Topçu ateşi ve havadan yoğun bombardıman altındayız,” dedi adı açıklanmayan personel.

BM çocuk ajansı da Gazze’deki meslektaşlarıyla irtibatını kaybetti ve UNICEF başkanı Catherine Russel “onların güvenliği ve Gazze’deki 1 milyon çocuk için tarifsiz bir dehşet gecesi daha yaşanması konusunda son derece endişeli olduğunu” söyledi.

Uluslararası sağlık yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) da Filistinli meslektaşlarının bir kısmıyla irtibatlarının kesildiğini açıkladı.

Gazze’nin en büyük sağlık merkezlerinden biriyle ilgili durumdan derin endişe duyduklarını ifade eden MSF, “Özellikle Al Shifa hastanesine ve diğer sağlık tesislerine sığınan hastalar, sağlık personeli ve binlerce aile için endişeliyiz” dedi.

İsrail, Hamas’ı hastaneleri “terör karargâhı” haline getirmekle suçladı ve özellikle Al Shifa’ya atıfta bulunarak “hastanenin içinde ve altında terörist faaliyetleri planlamak ve uygulamak için kullanılan farklı yerlere” işaret ettiği iddia edilen bir “açıklayıcı video” bile yayınladı.

Üst düzey bir yetkili olan Usame Hamdan Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada Hamas, İsrail’in Gazze ile iletişimi keserek “herhangi bir denetim ya da hesap verme yükümlülüğü olmaksızın işgal suçlarını örtbas etmeye” çalıştığını ve “bir zafer imajı yaratmaya” çalıştığını iddia etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.