Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 18°C

Gazze’deki Savaş 2024’te Bitmeyecek – İsrail

Gazze’deki Savaş 2024’te Bitmeyecek – İsrail
1 Ocak 2024 23:20
1.124

Batı Kudüs kuşatma altındaki bölgede ateşkes yapılması için yapılan uluslararası çağrıları reddetti…

İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail’in 2024 yılı boyunca Gazze’de savaşmaya devam edeceğini söyledi. IDF birliklerinin “akıllı” yönetimi olarak adlandırdığı stratejik bir değişimi tanımlayan Hagari, ülke uzun süreli bir çatışmaya hazırlanırken İsrail ekonomisini yeniden canlandırmak için beş yedek tugayın savaş dışı bırakıldığını açıkladı.

“Savaşın hedefleri uzun süreli çatışmayı gerektiriyor ve biz de buna göre hazırlıklıyız” diyen sözcü, yedeklerin evlerine gönderilmesinin “ekonomiyi önemli ölçüde rahatlatacağını ve gelecek yılki operasyonlar için güç kazanmalarını sağlayacağını, savaşın devam edeceğini ve onlara ihtiyacımız olacağını” açıkladı.

IDF sözcüsünün bu tahmini, Cumartesi günü bir basın toplantısı sırasında “daha aylarca” savaşılacağı uyarısında bulunan Başbakan Benjamin Netanyahu’nun benzer yorumlarını izledi.

Hamas’ın 7 Ekim’deki sürpriz saldırısından bu yana 21.800’den fazla Filistinlinin ölümüne yol açan yapay zekâ destekli bombardıman kampanyasının sürdüğü Gazze’de ölü sayısı artarken hükümet ateşkes için yapılan uluslararası çağrıları kategorik olarak reddetti. Ayrıca 56.000 kişi de ağır yaralandı ve yaklaşık 2,3 milyonluk yerleşim bölgesinin %85’i yerinden edildi.

ABD, ateşkes talep eden BM Güvenlik Konseyi kararlarını veto etmek de dahil olmak üzere, çatışmanın mevcut aşaması boyunca sürekli olarak İsrail’in yanında yer aldı. Ancak Washington bile Gazze’nin geleceği konusunda Ortadoğulu müttefikiyle anlaşmazlığa düştü. Netanyahu savaştan sonra bölgenin İsrail kontrolünde kalacağını söylerken, ABD iki devletli çözüme doğru bir adım olarak bölgenin Filistin Yönetimi tarafından yönetilmesi çağrısında bulundu; Batı Şeria’yı yöneten bu kurum 2007’deki seçimlerin ardından Hamas iktidara gelmeden önce Gazze’yi de yönetiyordu.

İsrail hükümeti Filistin devletine şiddetle karşı çıkıyor, öyle ki Netanyahu yıllar boyunca barış görüşmelerinin çeşitli turlarında bunu engellemedeki rolüyle açıkça övündü.

Pazar günü İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, hükümetin Filistinlilerin Gazze’den “göçünü teşvik etmesini” ve 2005’te orada sökülen Yahudi yerleşimlerini yeniden kurmasını önerdi. Ordu Radyosu’na verdiği bir mülakatta Smotrich, “Gazze’nin Arap sakinlerinin %90’ının etnik temizlik yapması halinde ‘ertesi gün’ ile ilgili tüm tartışmaların tamamen farklı olacağını” ifade etti.

Netanyahu’nun ofisinden bir yetkili daha sonra Associated Press’e “yanlış iddiaların aksine, İsrail’in Gazze’deki nüfusu yerinden etmek istemediğini”, sadece “ayrılmak isteyen bireylerin bunu yapmasını sağlamaya” çalıştığını söylese de, geçen ay sızdırılan bir hükümet belgesi, bölgedeki tüm sakinlerin Mısır’ın Sina Yarımadası’na toplu olarak taşınması çağrısında bulundu – bu plan hem Filistinlileri hem de Mısırlıları endişelendirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.