Dolar 32,2604
Euro 34,7018
Altın 2.400,68
BİST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Açık
Samsun
21°C
Açık
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 18°C
Cts 17°C

Guardian Netanyahu Çizimi Nedeniyle Deneyimli Karikatüristi Kovdu

Guardian Netanyahu Çizimi Nedeniyle Deneyimli Karikatüristi Kovdu
17 Ekim 2023 21:50
2.035

Steve Bell’in çalışmalarının antisemitik bir mecazı sürdürdüğünün düşünüldüğü bildirildi…

İngiliz The Guardian gazetesi, İsrail hükümetinin Gazze konusundaki tutumunu eleştiren çalışmasının sözde Yahudi karşıtı bir mecaz kullandığı gerekçesiyle reddedildiğini söyleyen karikatürist Steve Bell ile kırk yıllık çalışma ilişkisini sona erdirdi.

Pazar günü The Telegraph’a konuşan bir yayın kuruluşu sözcüsü, “Steve Bell’in sözleşmesini yenilememe kararı alınmıştır” dedi.

Rahatsız edici resim İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu kendi üzerinde ameliyat yapmaya hazırlanırken tasvir ediyor. Boks eldivenleri giymiş ve elinde bir neşterle Gazze şeklinde bir kesi yapmaya hazırlanırken görülüyor.

“Yine çivilenmiş. Bu konuyu Guardian için ‘antisemitik mecazlar’ kullanmakla suçlanmadan çizmek artık neredeyse imkansız hale geliyor,” diye yazdı Bell geçen hafta X (eski adıyla Twitter) üzerinden.

Karikatürü gönderdikten sonra “masadan uğursuz bir telefon aldığını” ve kendisine şöyle söylendiğini iddia etti: “Yahudi herif; et parçası; antisemitik mecaz”.

Karikatürün, Shakespeare’in ‘Venedik Taciri’ adlı oyununda, borcunu ödemediği takdirde Hıristiyan rakibinden bir kilo et talep eden Yahudi düşman Shylock’a bir gönderme olarak algılandığı anlaşılıyor.

Bell bu karşılaştırmanın kendisi için hiçbir anlam ifade etmediğini söyledi. Görselde, The New York Review of Books’un merhum karikatüristine atfen “David Levine’in ardından” yazısı yer alıyordu.

Levine’in 1966 tarihli ‘Johnson’s Scar’ adlı çalışması, dönemin ABD Başkanı Lyndon Johnson’ın safra kesesini aldırdıktan sonra kalan izi gösterdiği çağdaş bir fotoğrafın parodisini yapıyor. Karikatürist, yara izini ABD işgaline atıfta bulunarak Vietnam şeklinde tasvir ediyor.

Bell daha önce de İşçi Partisi lideri Keir Starmer’ın selefi Jeremy Corbyn’in kesik başını bir tepside tutarken gösterildiği 2020 tarihli bir karikatür nedeniyle antisemitizmle suçlanmıştı. Bu karikatür, Corbyn’in antisemitizm suçlamalarını kabul etmediği için parti kırbacının geri çekilmesine ilişkin bir yorumdu.

Karikatür, babası Kral 2. Herod kendisine bir şey teklif ettiğinde Vaftizci Yahya’nın başını isteyen İncil’deki Salome’ye bir gönderme olarak algılandı.

Olay, Birleşik Krallık hükümetinin Hamas’a karşı yürüttüğü kampanyada İsrail’e tam destek verdiği gergin bir siyasi döneme denk geldi. IDF şu anda Filistinli militan grubun bu ayın başlarında gerçekleştirdiği ölümcül bir baskına misilleme olarak Gazze’yi bombalıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.