Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
19°C
Parçalı Bulutlu
Pts 20°C
Sal 21°C
Çar 22°C
Per 20°C

Hamas İle Çatışma Aylarca Sürecek

Hamas İle Çatışma Aylarca Sürecek
19 Ekim 2023 18:12
1.011

Benny Gantz, İsrail’in ancak yeniden yapılanma tamamlandıktan sonra zafere ulaşacağını ve bunun da yıllar alacağını söyledi.

Ülkenin acil savaş kabinesi üyesi ve eski savunma bakanı Benny Gantz Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Filistinli silahlı grup Hamas ile İsrail arasındaki çatışmanın yakın zamanda sona ermesinin mümkün olmadığını söyledi ve geniş çaplı düşmanlıkların Gazze’nin ötesine yayılabileceğini sözlerine ekledi.

Hamas militanları tarafından öldürüldüğü iddia edilen bölge konseyi başkanı Ofir Libstein’in cenaze töreninde konuşan Gantz, çatışmaların “uzun süreceği” tahmininde bulundu.

“Güneydeki savaş – ve gerekirse kuzeyde ya da başka bir yerde de – aylar sürebilir ve yeniden inşa yıllar alacaktır. Ancak [yeniden inşa] tamamlandığında zafere ulaşmış olacağız” dedi ve Times of Israel tarafından aktarıldı.

Eskiden savunma bakanı olarak görev yapan ve şu anda portföyü olmayan bir bakan olan Gantz, potansiyel bir kuzey cephesinden bahsederken, İsrail’in militan grup Hizbullah’a ev sahipliği yapan Lübnan sınırındaki çalkantılı duruma atıfta bulunuyordu. Ayrıca İsrail, Suriye’nin hak iddia ettiği Golan Tepeleri’nin bir bölümünü de işgal altında tutuyor.

Bakana göre İsrail’in amacı “sadece Hamas’ı yenmek değil, aynı zamanda güneyin %100 cennet olacağına dair söz vermektir.”

“Kazandıktan sonra, savaştığımız her cephede, kendimizi bu yeniden inşaya adayacağız” dedi.

Bu arada İsrail’in Kanal 12 televizyonuna konuşan IDF’nin Gazze Tümeni eski komutanlarından Gadi Shamni, ülkesinin kilit müttefiki ABD’nin “Hamas’ı yok etmemizi beklediğini” öne sürdü. Shamni İsrail ordusunun bu göreve hazır olduğuna ve altı ila sekiz ay içinde görevi tamamlayabileceğine inanıyor.

Ancak çatışmanın olası zaman çizelgesini yorumlayan eski CIA şefi David Petraeus, İsrail’in Gazze’deki kara harekatının “steroidli Mogadişu” olabileceği uyarısında bulundu ve 1993 yılında Somali’nin başkentinde ABD güçlerinin katıldığı kanlı bir savaşa atıfta bulundu.

Politico’ya verdiği demeçte, “İntihar bombacıları göreceksiniz, el yapımı patlayıcılar göreceksiniz, pusular, bubi tuzakları olacak ve kentsel ortam yine daha zorlu olamazdı” dedi.

Hamas ve İsrail arasındaki şiddetli çatışma 7 Ekim’de militan grubun ülkeye sürpriz bir füze ve kara saldırısı başlatmasıyla patlak verdi ve çatışmalar binlerce ölü ve yaralıya neden oldu. Bunun üzerine Başbakan Benjamin Netanyahu İsrail’in savaşta olduğunu ilan ederek misilleme sözü verdi. Resmi verilere göre çatışmalarda şu ana kadar 3.700’den fazla Filistinli ve 1.400 İsrailli hayatını kaybetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.