Dolar 32,3950
Euro 34,7630
Altın 2.435,51
BİST 9.983,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 18°C

Hamas İsrail İle Kalıcı Ateşkes İçin Şartlar Belirledi

Hamas İsrail İle Kalıcı Ateşkes İçin Şartlar Belirledi
15 Mart 2024 23:30
931

Filistinli grup, esir takasının ardından İsrail ile kalıcı bir ateşkesi görüşeceklerini söyledi…

Reuters’ın belgeyi inceledikten sonra bildirdiğine göre Filistinli silahlı grup Hamas, ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak mahkûm takası ve İsrail güçlerinin Gazze’den çekilmesi çağrısında bulunuyor.

Cuma günü erken saatlerde Hamas sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada İsrail ile esir takasına ilişkin “vizyonunu” Katarlı ve Mısırlı arabuluculara sunduğunu duyurdu. Grup bu hamleyi “Gazze’deki halkımıza yönelik saldırganlığı durdurmayı, onlara yardım ve destek sağlamayı ve [çatışma nedeniyle] yerlerinden edilenlerin geri dönüşünü kolaylaştırmayı” amaçlayan görüşmelerin bir parçası olarak yaptığını söyledi.

Reuters daha sonra Hamas’ın çatışmaların sona erdirilmesine yönelik iki aşamalı bir yol haritası öngördüğünü belirttiği önerisinin ayrıntılarını açıkladı.

Ajansa göre ilk aşamada Hamas, İsrail’in 700 ila 1.000 arasında Filistinli mahkûmu serbest bırakması karşılığında kadın askerler, çocuklar, yaşlılar ve hasta rehineler de dâhil olmak üzere İsrailli kadınları serbest bırakmaya hazır olduğunu belirtti.

Reuters’ın haberine göre, teklif doğrultusunda, ilk aşamanın tamamlanmasının ardından İsrail’in Gazze’den çekilmesi için bir son tarih üzerinde anlaşmaya varılması gerekiyor.

Haberde Hamas’ın ilk esir değişiminden sonra kalıcı ateşkes için bir tarih üzerinde görüşmeye hazır olduğunu açıkladığı da belirtildi.

Ajansa göre grup, planın ikinci aşamasında her iki taraftan da tüm tutukluların serbest bırakılmasını istiyor.

Ancak İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ofisi Cuma günü ateşkes umutlarını küçümseyerek X (eski adıyla Twitter) üzerinden yayınladığı mesajda Hamas’ın ‘gerçekçi olmayan talepler’ üretmeye devam ettiğini söyledi.

Netanyahu Perşembe günü İsrail’in Hamas’ı “ortadan kaldırma” görevini tamamlayacağı konusunda ısrar etti. Bunun için de İsrail güçlerinin Gazze’nin Mısır’la olan güney sınırında bulunan ve yerinden edilmiş bir milyondan fazla Filistinlinin son sığınağı haline gelen Refah’a gireceğini belirtti.

Hamas 7 Ekim’de İsrail’e sürpriz bir saldırı düzenlediğinde en az 1,100 kişi öldürülmüş ve 250 kişi rehin alınmıştı. Esirlerin çoğu Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında örgüt tarafından serbest bırakıldı, ancak Hamas’ın hala yaklaşık 130 kişiyi elinde tuttuğuna inanılıyor.

Gazze’deki sağlık bakanlığından alınan son bilgilere göre İsrail’in son altı ay içinde Filistin bölgesine düzenlediği hava saldırıları ve kara operasyonlarında en az 31.341 Filistinli hayatını kaybetti, 73.134 Filistinli de yaralandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.