Dolar 32,2702
Euro 34,7669
Altın 2.411,30
BİST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 17°C

Hamas İsrail’e Büyük Bir Saldırı Başlattı

Hamas İsrail’e Büyük Bir Saldırı Başlattı
7 Ekim 2023 23:11
1.196

Gazze’den sabah erken saatlerde yapılan sürpriz saldırıda ülkenin güney ve orta kesimlerine mermiler fırlatıldı…

IDF, militanların Cumartesi sabahı Gazze’den İsrail’in güney ve orta kesimlerine roket fırlattığını söyledi. Olayda en az beş kişinin öldüğü bildirildi.

IDF tarafından yapılan açıklamada “Hamas, roket ateşi ve teröristlerin İsrail topraklarına sızmalarını içeren birleşik bir operasyon gerçekleştirdi” denildi.

En az beş kişinin füzeler tarafından öldürüldüğüne inanılıyor. Kuseife kasabasında dört, Gderot bölgesinde de bir kişinin öldüğü bildirildi.

Ülke genelindeki sağlık kuruluşlarından gelen bilgiler 100’den fazla kişinin yaralandığını gösteriyor. Beerşeba’daki Soroka Hastanesi, bazılarının durumu ciddi olan 80 hastayı tedavi ettiğini söyledi.

İsrail medyasına göre bazı mermiler Aşkelon ve Tel Aviv’e isabet etti. Roket sirenleri Kudüs ve Beerşeba’da da duyuldu.

Hamas, saldırının sadece ilk 20 dakikasında İsrail’e yaklaşık 5,000 roket attığını iddia etti.

IDF, X (eski adıyla Twitter) üzerinden yayınladığı bir başka mesajda “teröristlerin Gazze’den İsrail’e sızdığını” söyledi ve halktan evlerinden çıkmamalarını istedi. İnternette Filistinlilerin birkaç kamyonu sürdüğünü ve arka planda silah seslerinin duyulduğunu gösterdiği iddia edilen bir video yayınlandı. Videonun İsrail’in Gazze sınırına yakın Sderot kentinde çekildiği iddia ediliyor.

Bir başka videoda ise ağır silahlı IDF askerleri ile saldırganlar arasında Sderot sokaklarında yaşanan bir çatışma görülüyor. Times of Israel gazetesine göre, saldırı sonucunda kentte çok sayıda can kaybı yaşandı.

IDF saldırının ardından “savaşa hazır olma durumu” ilan etti. “Hamas … olayların sonuçlarını ve sorumluluğunu üstlenecektir” denildi. Kısa bir süre sonra İsrail Gazze’de misilleme saldırılarının başladığını duyurdu.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze’den yapılan saldırıya karşılık olarak yedek askerlerin çağrılmasını onayladı. Gallant’ın ofisinden yapılan açıklamada, askere alınacakların sayısının IDF’nin ihtiyaçlarına bağlı olacağı belirtildi.

İsrail medyasında yer alan haberlere göre Hamas savaşçıları Sderot’ta bir polis karakolunu ele geçirdi. İnternete yüklenen bazı videoların, saldırganlar tarafından öldürülen ve esir alınan bir dizi IDF askerini gösterdiği iddia ediliyor. Ayrıca sosyal medyada yanan bir İsrail tankı ve IDF’den ABD yapımı Humvee askeri aracının ele geçirilmesini kutlayan Filistinlilere ait görüntü ve fotoğraflar da var. Videolar henüz doğrulanmadı.

İsrail Kanal 12, Hamas savaşçılarının rehinelerin alındığı iddia edilen Beeri ve Netiv HaAsara yerleşimlerine de sızdığını bildirdi.

Hamas askeri komutanı Muhammed Deif yaptığı açıklamada Cumartesi günkü saldırının İsrail’in Kudüs’te bulunan ve İsrail güvenlik güçleri tarafından kontrol edilen İslam’ın üçüncü en kutsal mekânı El Aksa Camii’ne yaptığı “saygısızlığa” misilleme olduğunu söyledi.

Deif ayrıca İsrail’i sadece bu yıl yüzlerce Filistinliyi öldürmek ve yaralamakla ve grupla esir değişimi tekliflerini reddetmekle suçladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.