Dolar 32,1883
Euro 34,8064
Altın 2.430,12
BİST 10.134,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Az Bulutlu
Samsun
15°C
Az Bulutlu
Sal 17°C
Çar 16°C
Per 18°C
Cum 19°C

Hamas Yeni Rehine Videosu Yayınladı

Hamas Yeni Rehine Videosu Yayınladı
28 Nisan 2024 17:18
1.417

Görüntüler, militanların İsrail’in ateşkes önerisini değerlendirdiği sırada yayınlandı…

Hamas, aralarında bir ABD çifte vatandaşının da bulunduğu iki İsrailli rehinenin yaşam kanıtlarını içeren bir video yayınladı. Görüntülerde esirler İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu Filistinli militanlarla ateşkes anlaşması yapmaya çağırıyor.

Cumartesi günü yayınlanan tarihsiz videoda İsrailli Omri Miran ve İsrail-Amerikan çifte vatandaşı Kieth Siegel, belli belirsiz bir arka planda kameraya konuşurken görülüyor. Miran 202 gündür tutuklu olduğunu söylüyor ki bu da videonun Cuma günü çekildiğini gösteriyor.

Miran “yoğun bombardıman nedeniyle son derece zor koşullarda yaşadığını” anlatırken, Siegel Netanyahu’yu “yakın zamanda bir takas anlaşmasına varmak için müzakerelerde daha esnek olmaya” teşvik ediyor.

Miran “Bizi sağ salim evimize döndürecek bir anlaşmaya varmanın zamanı geldi” diye ekliyor.

Video Hamas’tan İsrail halkına bir mesajla sona eriyor: “Nazi liderleriniz hapisteki oğullarınızın kaderini ve onların duygularını umursamıyor. Çok geç olmadan bunun farkına varın.”

Miran ve Siegel açıklamalarını muhtemelen baskı altında yapmış olsalar da, onların duyguları Gazze’de Hamas’ın elinde olduğu düşünülen yaklaşık 130 rehineyi temsil eden örgütler tarafından paylaşılıyor. Bu gruplar Tel Aviv ve Kudüs’te her hafta protesto gösterileri düzenleyerek Netanyahu’nun Hamas’la anlaşarak sevdiklerini serbest bırakmasını talep ediyor.

Cumartesi günü Tel Aviv’de düzenlenen bir mitingde Miran’ın babası Hamas lideri Yahya Sinvar’a oğluna “biraz insanlık göstermesi” çağrısında bulundu ve Netanyahu’dan oğlunu eve getirecek “uygulanabilir her türlü anlaşmayı” onaylamasını istedi.

Cumartesi günkü video, yaralı İsrailli-Amerikalı rehine Hersh Goldberg-Polin’i gösteren benzer bir klipten üç gün sonra yayınlandı. Goldberg-Polin videoda Netanyahu’ya “Siz ailelerinizle oturup bayram yemeği yerken, biz rehineleri düşünün, onlar hala burada cehennemde” diyor ve bu hafta sonu kutlanan Yahudi bayramı Hamursuz Bayramı’na atıfta bulunuyor.

Netanyahu, İsrail Hamas’a karşı “tam zafer” elde edene kadar Gazze’de savaşa devam etme sözü verdi ve şimdiye kadar grubun herhangi bir ateşkes anlaşmasının kalıcı olması ve İsrail’in yerleşim bölgesinden çekilmesini içermesi talebini dikkate almayı reddetti.

Cumartesi günü yaptığı açıklamada Hamas, bu ayın başlarında Mısırlı ve Katarlı arabulucular aracılığıyla iletilen İsrail’in ateşkes önerisini incelediğini söyledi. İsrail’in Kanal 12 haber kanalının öğleden sonraki haberine göre Batı Kudüs Hamas’tan önümüzdeki 48 saat içinde bir yanıt bekliyor.

İsrail ve Hamas Kasım ayında 80 İsrailli rehinenin İsrail hapishanelerinde tutulan 240 Filistinli ile takas edildiği bir haftalık bir ateşkes üzerinde anlaşmıştı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri harekâtı sekizinci ayına yaklaşırken BM Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail’in kuşatma altındaki bölgeye “kitlesel ve istikrarlı” gıda sevkiyatına izin vermemesi halinde “Gazze’de kıtlık eşiklerinin önümüzdeki altı hafta içinde aşılacağı” uyarısında bulundu. Gazze Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre İsrail’in saldırılarının başlamasından bu yana çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 34.388 kişi hayatını kaybetti.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.