Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 17°C

Hizbullah İsrail’in Beyrut’a Saldırısı İçin İntikam Sözü Verdi

Hizbullah İsrail’in Beyrut’a Saldırısı İçin İntikam Sözü Verdi
3 Ocak 2024 22:49
1.090

Lübnanlı silahlı grup, Hamas’ın lider yardımcısının öldürülmesine karşılık olarak “parmağının tetikte” olduğunu söyledi…

Lübnanlı silahlı grup Hizbullah, Beyrut’ta Hamas lider yardımcısı Saleh al-Arouri’nin ölümüne neden olan insansız hava aracı saldırısından İsrail’i sorumlu tuttu ve bu suçun cevapsız bırakılmayacağı sözünü verdi.

El-Aruri, Salı günü Lübnan başkentinin banliyölerinde meydana gelen saldırıda ölen yedi kişi arasındaydı.

Olaydan birkaç saat sonra Filistinli silahlı grup Hamas’ın müttefiki olan Hizbullah bir açıklama yaparak “parmağının tetikte olduğu” uyarısında bulundu.

İHA saldırısını “Lübnan’a yönelik ciddi bir saldırı” olarak niteleyen grup, “bu suçun asla karşılıksız ve cezasız kalmayacağı” konusunda ısrar etti.

Hizbullah, İsrail’i kastederek “Doksan gün süren suç, öldürme ve yıkımdan sonra Gazze’ye boyun eğdiremeyen suçlu düşman, suikast politikasına başvuruyor” dedi.

Lübnan’ın geçici Başbakanı Necip Mikati, ülkenin dışişleri bakanına “Lübnan’ın egemenliğine aleni bir saldırı” olarak nitelendirdiği insansız hava aracı saldırısı konusunda BM Güvenlik Konseyi’ne acil bir şikâyette bulunmasını söylediğini açıkladı.

Mikati yaptığı ayrı bir açıklamada el-Aruri’nin öldürülmesinin “Lübnan’ı yeni bir çatışma aşamasına sürükleme” girişimi olduğunu iddia etti ve uluslararası topluma İsrail’e ülke topraklarına yönelik saldırılarını durdurması için “baskı yapma” çağrısında bulundu.

Hizbullah’ın uyarısının ardından IDF sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari İsrail’in “her alanda, savunmada ve saldırıda” çok yüksek bir hazırlık seviyesinde olduğunu ve “her türlü senaryoya” hazırlıklı olduğunu söyledi.

İsrail, ülke dışındaki suikastlar konusunda sessiz kalma politikasına uygun olarak Beyrut’taki saldırının sorumluluğunu üstlenmedi. Ancak bir İsrailli ve iki ABD’li yetkili Axios’a yaptıkları açıklamada İHA saldırısının arkasında İsrail’in olduğunu söyledi.

Kasım ayında İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İsrail istihbarat ajanlarına “nerede olurlarsa olsunlar Hamas liderlerine karşı harekete geçmeleri” talimatını verdiğini açıkladı. Geçtiğimiz ay Wall Street Journal Netanyahu’nun Lübnan, Türkiye ve Katar’daki Hamas yetkililerini hedef alan bir planı onayladığını bildirmişti.

Hizbullah, İsrail’in Hamas’ın ölümcül saldırısına yanıt olarak Gazze Şeridi’ne hava saldırılarına başladığı 7 Ekim’den bu yana İsrail-Lübnan sınırında IDF ile neredeyse her gün ateş teatisinde bulunuyor.

Kendisini İsrail’le “savaş halinde” olarak tanımlamasına rağmen Hizbullah şu ana kadar gerilimi tırmandırmaktan kaçındı ve sınır bölgesindeki eylemlerinin IDF güçlerini bağlayarak Gazze’ye konuşlanmalarını engellemeyi amaçladığını söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.