Dolar 32,3296
Euro 35,0275
Altın 2.282,64
BİST 8.974,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 21°C
Paz 20°C
Pts 25°C

Iğdır’a 261 Milyon Liralık Yatırım

Iğdır’a 261 Milyon Liralık Yatırım
12 Kasım 2022 22:21
105

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “130 milyon lira yatırım tutarına sahip tuz işleme ve ambalajlama tesisini, 93 milyon lira yatırım tutarına sahip tekstil fabrikasını ve 15 milyon lira yatırım tutarına sahip mobilya fabrikasını açıyoruz. Bu fabrikalar, Iğdırlı kardeşlerimize ekmek kapısı olacak.” dedi.

Iğdır’a yapılan yatırımlara değinen Varank, “Bu fabrikaların yanı sıra, Kalkınma Ajansımızın desteğiyle tamamladığımız yaklaşık 22 milyon lira bütçeye sahip üç farklı projeyi de şehrimize kazandırmış oluyoruz. Toplamda 261 milyon liralık yatırım Iğdır’ımıza hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.

Bakan Varank, Iğdır’da kurulan tuz işleme ve ambalajlama tesisi, tekstil fabrikası ve mobilya fabrikasının toplu açılışını yaptı. Varank, buradaki konuşmasında, Togg’un babayiğitlerinin arkasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın olduğunu belirterek, “Togg, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 2023’te yolların tozunu attıracak. Bu güzel heyecanı ve gururu milletimize yaşatmanın hamdolsun şükrünü yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

İSTİHDAMA KATKI

Hizmet, eser ve yatırımlarla iz bırakmaya devam ettiklerini söyleyen Varank, Türkiye’nin dört bir tarafında fabrikalar açtıklarına ve tesisler kurduklarına işaret etti. Varank, “130 milyon lira yatırım tutarına sahip tuz işleme ve ambalajlama tesisini, 93 milyon lira yatırım tutarına sahip tekstil fabrikasını ve 15 milyon lira yatırım tutarına sahip mobilya fabrikasını açıyoruz. Bu fabrikalar, Iğdırlı kardeşlerimize ekmek kapısı olacak.” ifadelerini kullandı.

3 FARKLI PROJE, 22 MİLYON LİRALIK BÜTÇE

Iğdır’a yapılan yatırımlardan bahseden Varank, “Bu fabrikaların yanı sıra, Kalkınma Ajansımızın desteğiyle tamamladığımız yaklaşık 22 milyon lira bütçeye sahip üç farklı projeyi de şehrimize kazandırmış oluyoruz. Iğdır OSB Doğal Gazla Rekabet Gücünü Artırıyor Projesi ile sanayicimizin enerji giderlerini azaltarak daha düşük maliyetlerle üretim yapmalarına imkan tanımış olacağız. Tuzluca Doğa Parkı Projesi ile Tuz Mağaralarını sağlık turizmine kazandırarak şehrimizin ekonomisine yenilik getiriyoruz. Seralarda Üretim Kınalı Ellerle Buluşuyor Projesi ile de şehrimizdeki sera tarımını büyüterek tarımsal katma değerinin artırılmasına önemli bir katkı sağlayacak. Toplamda 261 milyon liralık yatırım Iğdır’ımıza hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.

156 TEŞVİK BELGESİ

Varank, Iğdır’daki imalat sanayisinin son yıllarda hızla geliştiğine dikkati çekerek, “Iğdır OSB’de, yüzde 95 doluluk oranını yakaladık. Açtığımız ikinci etapta da yatırımlar devam edecek. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Iğdır’ın daha da gelişmesi için desteklerimize devam ediyoruz. Son 20 yılda Iğdır için 900 milyon liralık yatırım tutarına sahip 156 teşvik belgesi düzenledik. 5 bin 250 kişilik istihdamın önünü açtık. KOSGEB aracılığıyla şehrimizdeki 1600 işletmeye 90 milyon lira destek sağladık.” şeklinde konuştu.

BÖLGENİN DİNAMİKLERİ

Bölgenin dinamiklerini harekete geçirmek için Serhat Kalkınma Ajansı eliyle 249 projeye verilen desteğin yaklaşık 120 milyon lirayı bulduğunu kaydeden Varank, “DAP Bölge Kalkınma İdaresiyle 71 projeye toplamda 102 milyon liralık kaynak aktardık. Serhat Kalkınma Ajansıyla desteklediğimiz 9 milyon lira bütçeli Iğdır Çağrı Merkezi Projesi yakında tamamlanacak. Bu merkez açıldığında Iğdırlı kardeşimiz yeni istihdam imkanlarına kavuşmuş olacak.” dedi.

SANAYİ YATIRIMLARI HIZ KESMİYOR

Türkiye’nin sanayi yatırımlarına hız kesmeden devam ettiğine işaret eden Varank, “OSB’lerin sayısı son 20 yılda 192’den 344’e çıktı. En son dün attığımız imzayla Zonguldak Gökçebey’e 345’inci OSB’yi kurduk. Üretimdeki parsel sayısı 57 bine ulaştı. Sadece son bir yılda 17 yeni OSB kurduk. İnanın bütün bu yatırımlara rağmen, biz sanayicilerimizin taleplerine şu anda yetişmekte oldukça zorlanıyoruz.” diye konuştu.

Bakan Varank, konuşmanın ardından kurdele kesilerek açılışı yapılan tesislerde incelemelerde bulundu.

Açılışa, Vali ve Belediye Başkan Vekili Hüseyin Engin Sarıibrahim, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, iş adamı Mehmet Sürkit, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan, bazı AK Parti milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.