Dolar 32,2801
Euro 34,7730
Altın 2.398,61
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Sal 21°C
Çar 21°C
Per 18°C
Cum 17°C

III. Dünya Savaşı Çoktan Başladı

III. Dünya Savaşı Çoktan Başladı
31 Ekim 2023 22:18
1.669

Rus dış politika uzmanı Fyodor Lukyanov göre yeni küresel savaş tek ve büyük bir savaştan ziyade iç içe geçmiş bir dizi çatışmadan oluşuyor…

Rusya’nın önde gelen dış politika uzmanlarından Fyodor Lukyanov, Üçüncü Dünya Savaşı’nın çoktan başladığını söyledi. Lukyanov’a göre “tatsız” ama “yönetilebilir” bir dünya düzeni bozuluyor ve şu anda İsrail ile Hamas arasında devam eden tırmanış da dahil olmak üzere çatışmaların çözümü için bir mekanizma yok gibi görünüyor.

Dış ve Savunma Politikası Konseyi (SVOP) adlı düşünce kuruluşunun başkanlık divanı başkanı ve Russia in Global Affairs dergisinin genel yayın yönetmeni olan Lukyanov bu açıklamaları geçen hafta Komsomolskaya Pravda gazetesinde yayınlanan bir röportajında yaptı.

Son zamanlarda dünyanın eski, donmuş çatışmaların yeniden alevlendiğine tanık olduğunu söyleyen Lukyanov, Dağlık Karabağ çatışmalarını, Rusya-Ukrayna anlaşmazlığını ve Orta Doğu’daki yeni tırmanışı örnek gösterdi.

Aynı zamanda Valdai Uluslararası Tartışma Kulübü’nün araştırma direktörü olan Lukyanov, devam eden çatışmalar dizisinin, 20. yüzyılın iki küresel çatışmasından önemli ölçüde farklı görünen yeni bir Dünya Savaşı olduğunu öne sürdü.

Tüm dünyayı etkileyen bir çatışmalar zinciri var. Aslında Üçüncü Dünya Savaşı çoktan başlamış durumda. Bu anlamda 20. yüzyılda meydana gelen savaşlardan hala daha iyi, ancak çok az sevinç var. Fyodor Lukyanov

“İçgüdüsel olarak savaşın tıpkı Büyük Savaş ya da [İkinci Dünya Savaşı] gibi başlayacağını düşünüyoruz. Ancak bu tür savaşlar muhtemelen artık olmayacak – ne de olsa nükleer silahlar var ve bu silahlar hala pek çok kişiyi geride tutuyor” dedi.

Orta Doğu’daki tırmanışın son çatışma olmadığı, yakın zamanda dünya çapında daha fazla düşmanlığın patlak vermesinin beklendiği ve şu anda hiç kimsenin bunları durdurmaya muktedir görünmediği uyarısında da bulundu.

“Uluslararası düzen çöküyor. Karşılıklı yıkım korkusuna dayanan tatsız bir düzendi ama idare edilebilirdi. Ortadoğu’da daha önce de savaşlar patlak verdi ama SSCB ve ABD müdahale etti ve bir sonraki çatışmaya kadar bu savaşları söndürdü. Şimdi ise geçici bir çözüm mekanizması bile göremiyorum,” dedi Lukyanov.

Filistinli militan grup Hamas’ın İsrail’e saldırmak için “doğru” zamanı seçtiğine dikkat çeken Lukyanov, ülkenin bir yılı aşkın süredir “sürekli iç kaos” yaşadığını belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.