Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 27°C
Çar 24°C

İngiltere’nin Yeni Başbakanı Rishi Sunak

İngiltere’nin Yeni Başbakanı Rishi Sunak
25 Ekim 2022 15:13
146

Yeni Başbakanı Rishi Sunak, Kral 3. Charles’tan hükümeti kurma görevini aldı.

İktidardaki Muhafazakâr Parti liderliğinden istifasını açıklayan Liz Truss, Başbakanlık Konutu önünde son kez ulusa sesleniş konuşmasının ardından İngiltere Kralı Charles’a istifasını sundu.

Truss’ın ardından Kral 3. Charles’la bir araya gelen Rishi Sunak, Kral’dan hükümeti kurma görevini aldı ve böylelikle resmen İngiltere’nin yeni başbakanı oldu.

Sunak, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in 8 Eylül’de hayatını kaybetmesinin ardından tahta geçen “Kral 3. Charles’ın hükümeti kurma görevini verdiği ilk başbakan” olarak da tarihe geçti.

SUNAK, ÜLKENİN İLK HİNT KÖKENLİ BAŞBAKANI OLDU

Seçim kampanyası sürecinde sıklıkla “Vergi İndirimleri” ile ilgili politikasını öne çıkaran Truss’ın, başbakanlık görevini devralmasının ardından hükümet, 23 Eylül’de toplam 45 milyar sterlini bulacak vergi kesintilerinin uygulanmasına hazırlanıldığını açıklamıştı. Bu durum, ülkenin dış borçlanmasının yükseleceği beklentilerini artırarak sterlinin sert değer kaybı yaşamasına neden olmuştu. Ekonomik planlara yönelik sert eleştirilerin ardından İngiliz hükümeti, yüzde 45’lik en yüksek gelir vergisi oranını kaldırma planından vazgeçmişti.

Daha önce pek çok kez vergi indirim planının arkasında duran Truss, 14 Ekim’de kamuoyu baskısına dayanamayarak Kwasi Kwarteng’i Maliye Bakanlığı görevinden alarak yerine Jeremy Hunt’ı getirmişti. Ciddi piyasa oynaklığına neden olan “hatalar” için özür dilemesine karşın Truss’un görevde ne kadar kalacağı konusunda, İngiliz kamuoyunda tartışmalar çoktan başlamıştı. İngiltere’de art arda siyasi ve ekonomik çalkantıların yaşanmasının ardından Başbakan Truss, 20 Ekim’de istifa ettiğini açıklamıştı.

Truss’ın yerini almak için mücadele veren eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, rakibi Penny Mordount’un kendisini desteklediğini belirterek dün liderlik yarışından çekilmesiyle tek aday olarak doğrudan partinin yeni lideri ve aynı zamanda ülkenin de yeni başbakanı olmuş oldu.

ETİKETLER:
Müzisyen, Şair, Yazar... İndex Yayınları
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.