Dolar 32,3505
Euro 34,7733
Altın 2.402,36
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
15°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C

İnsanlık İklimsel Çöküş Yaşıyor

İnsanlık İklimsel Çöküş Yaşıyor
30 Kasım 2023 22:28
1.466

Antonio Guterres, COP28 iklim zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, rekor seviyedeki yüksek sıcaklıkların dünya liderleri için bir uyandırma çağrısı olması gerektiğini söyledi…

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Perşembe günü yaptığı bir konuşmada insanlığın “gerçek zamanlı bir iklim çöküşü yaşadığını” iddia etti. BM verilerine göre, artan küresel sıcaklıkların 2023’ü kayıtlara geçen en sıcak yıl haline getirdiğini ve buzulların daha önce görülmemiş bir şekilde erimesine katkıda bulunduğu uyarısında bulundu.

BM Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından hazırlanan geçici bir rapor, 2023 yılının kayıtlara geçen en sıcak yıl olacağını ve ortalama küresel sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelerin 1,4 santigrat derece üzerine çıkacağını doğruladı. Perşembe günü yayınlanan raporda ayrıca, deniz seviyelerinin son on yılda, uydu kayıtlarının 1993’te başlamasından sonraki on yılda olduğundan iki kat daha hızlı yükseldiği ve Antarktika deniz buzunun bu yıl kayıtlardaki en düşük seviyede olduğu belirtildi.

Guterres, BM’nin Dubai’deki COP28 iklim konferansına gönderdiği video mesajında “İklim çöküşünü gerçek zamanlı olarak yaşıyoruz ve sonuçları yıkıcı” dedi. “Rekor küresel ısınma dünya liderlerinin tüylerini diken diken etmelidir. Ve onları harekete geçmeleri için tetiklemelidir.”

BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) artan sıcaklıklardan insanoğlunun karbon emisyonlarını sorumlu tutuyor. Bu ayın başlarında yapılan bir basın açıklamasında BM, sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelerin 2 derece üzerine çıkmasını durdurmak için küresel emisyonların %28 oranında düşmesi gerektiğini, 1.5 derece sınırında kalmanın ise %42’lik bir kesinti gerektireceğini belirtti.

Guterres konuşmasında BM üyelerinin “yenilenebilir enerji kaynaklarını üç katına çıkarmaları, enerji verimliliğini iki katına çıkarmaları… ve fosil yakıtları aşamalı olarak ortadan kaldırmaları” gerektiğini söyledi.

Perşembe gününden 12 Aralık’a kadar sürecek olan COP28’in fosil yakıt kullanımını azaltmaya yönelik yeni çok taraflı taahhütlerle sonuçlanıp sonuçlanmayacağı belli değil. AB bakanları Lüksemburg’da bir araya geldiklerinde fosil yakıt sübvansiyonlarını sona erdirmek için bir son tarih üzerinde anlaşmaya varamazken, Fransa ve Almanya Rus gazına ambargo koyduktan sonra enerji açığını kapatmak için kömür santrallerini yeniden devreye soktu.

Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman bu hafta başında Hindistan Küresel Forumu Orta Doğu ve Afrika 2023’ün açılışında yaptığı açıklamada, gelişmekte olan ülkelerde finansman eksikliğinin yenilenebilir enerjiye geçişi engellediğini söyledi. Ayrıca, Hindistan hükümeti elektrikli otomobil sahipliğini artırmaya çalışırken, hükümet rakamlarına göre bu araçları şarj etmek için ülkenin 2031 yılına kadar yılda bir milyar ton kömür yakması gerekecek ki bu da mevcut tüketime göre %22’lik bir artış anlamına geliyor.

Guterres, zengin ülkelerin gelişmekte olan ülkelerdeki iklim projelerini finanse etmek için yılda 100 milyar dolar sağlama sözlerini yerine getirmeleri ve yeşil enerjiye geçiş yapan ülkelere yönelik fonlarını iki katına çıkarmaları gerektiğini söyledi.

“Gerçek şu ki, gelişmekte olan ülkelere çok daha fazla finansman akmadığı sürece, yenilenebilir enerji devrimi çölde bir serap olarak kalacaktır. COP28 bunu gerçeğe dönüştürmelidir,” diyen BM İklim Değişikliği İcra Sekreteri Simon Stiell Perşembe günü yaptığı açıklamada şunları söyledi “COP28 sadece bir fotoğraf gösterisi olamaz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.