Dolar 32,5993
Euro 34,7973
Altın 2.495,14
BİST 9.483,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Az Bulutlu
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 18°C
Sal 29°C

İşbirliği Her Zaman Kazandırır mı?

Sadece adımı biliyorsun, hikâyemi değil…
8 Kasım 2022 23:22
2.217

Bir mercekten modernlik gibi görünen, başka bir mercekten yozlaşma olarak görülebilir. İşbirliği kelimesini duyduğunuzda aklınıza ne geliyor? Sert el sıkışmaları ve neşeli ekip çalışması imajlarını çağrıştıran, giderek mülayim kurumsal jargon gibi hissettiriyor. Google Görseller’e işbirliği yazarsanız, elleriyle giderek daha tuhaf şeyler yapan bir insan makarası görürsünüz.

isbirlik Life Haber Ajansı

Ancak işbirliği, bir işyerinde basmakalıp olmaktan çok daha fazlasıdır:
Sabah işe gidip gelmek gibi en sıradan faaliyetlerden uzaya roket göndermek gibi muhteşem başarılara kadar hayatımızın dokusuna işlemiştir.
İşbirliği, türümüzün süper gücüdür, insanların sadece hayatta kalmayı değil, aynı zamanda dünyadaki hemen hemen her yaşam alanında gelişmeyi başarmasının nedenidir.

İşbirliğinden sık sık parlak terimlerle bahseder, onu erdem ve ahlak fikirleriyle ilişkilendiririz.
Ve bir dereceye kadar, bu bakış açısı doğru gibi görünüyor. İşbirlikçi bireylerin başkalarını önemseme, sıkıntı içindekilere empati gösterme ve onların acılarını hafifletmek için hareket etme olasılıkları daha yüksektir.

zincir Life Haber Ajansı

Bu yüzden insanlar ihtiyaç sahiplerine yardım etmek için paralarını, zamanlarını ve hatta kanlarını bağışlamaya isteklidirler.

Ancak işbirliğini yalnızca iyilik için bir güç olarak görmek, temel bir yanlış anlaşılmaya sebep verir.

Herhangi bir davranış özelliği ile ilişkili bir genin pozitif seçilim kapsamına girmesi için, taşıyıcısına bazı avantajlar sağlaması gerekir.

Bu nedenle, ilerlemek için bir yol sunduğunda işbirliği tercih edilir. Bazen bu, geri dönüş vaadiyle gerçekleşir; diğer zamanlarda, işbirlikçi bireyler akrabalarına yararlar sağladığı için.
İnsanlar için işbirliği aynı zamanda daha yüksek statü ve prestij için bir yol sunar.
Yüksek statülü bireyler, daha iyi sağlık ve daha kaliteli yaşam süresinin tadını çıkararak çeşitli avantajlar yaşarlar.

Böylece muhtemelen rahatsız edici bir gerçekle yüzleşmek zorunda kalıyoruz: işbirliği, özünde, ister genler, hücreler, isterse bireyler olsun, varlıkların dünyadaki kendi konumlarını iyileştirdiği bir araçtır.

Ancak işbirliği esasen bir rekabet biçimidir ve bu nedenle sık sık kurbanları olur.

İşbirliğini yolsuzluk, rüşvet ve adam kayırma gibi olguları fayda sağlayan, ancak toplumsal maliyetlerle sonuçlanan aşırı yerel işbirliği biçimleri olarak yeniden biçimlendirebiliriz.

Tercihen ihaleleri bildiğimiz kişilere vermek, bir düzeyde işbirliğidir. Ancak bu faaliyetler bize kötü geliyor çünkü çoğumuz faydalardan dışlanırken aynı zamanda maliyetleri de üstlenmeye zorlanıyoruz.

İşbirliğini tanımayı öğrendiğimizde, doğada patolojik işbirliğinin yaygın olduğunu görebiliriz. Şempanze erkekleri, rakiplerine saldırmak ve genellikle onları öldürmek için güçlerini birleştirir. Sarı ceketli işçi eşek arıları kendi anneleri kraliçeyi öldürmek için koordine olurlar.

İlerlemek için birlikte çalışmak, Dünya’daki yaşam tarihinde tekrar eden bir temadır: işbirliği ve rekabet aynı madalyonun iki yüzüdür.

İşbirliğini iyilik için bir güç olarak görüp görmememiz, benimsediğimiz bakış açısına bağlıdır: Bir mercekten işbirliği gibi görünen şey, genellikle başka bir mercekten rekabet olarak hissedilecektir. Bunun bir sonucu ve türümüzün bu gezegende bir geleceği olmasını istiyorsak, acilen kabul etmemiz gereken bir gerçek küresel veya toplumsal ölçekte işbirliğinin, daha yerelleştirilmiş işbirliğinin yıpratıcı etkilerine karşı sonsuz derecede savunmasız olmasıdır.

klimati Life Haber Ajansı

Örneğin, petrol ve gaz devleri, güçlü ticaret birlikleri aracılığıyla birlikte çalışıyor ve iklim krizi politikalarını sulandırmaya veya engellemeye yönelik lobi faaliyetlerine yılda yüz milyonlarca dolar harcıyor. Bu tür bir işbirliği, gezegen ölçeğinde bir yıkım potansiyeline sahiptir.

shutterstock 640413589 Life Haber Ajansı

Sosyal içgüdümüze, yakın ailemize, arkadaşlarımıza ve sevdiklerimize yardım etme dürtümüze teşekkür edebiliriz. İşbirliği başarımızda çok büyük bir rol oynadı, ancak gezegen üzerindeki muazzam varlığımız ve etkimiz artık içgüdünün ötesine geçmemizi ve farklı, daha az doğal yollarla işbirliği yapmamızı gerektiriyor.

Akrabalarımızla veya yerleşik ilişkiler içinde işbirliği yapmak çoğu zaman kolaydır, ancak tanımadığımız (ve asla tanışamayacağımız) insanlarla aynı amaca odaklanmak ve yeni şeyler üreten eylemlere yatırım yapmak çok daha zordur.

Z0bBi8aU0SPT2u5CnGzqg Life Haber Ajansı

İnsan hikayesinde işbirliğinin rolü neredeyse masalsı bir nitelik taşıyor. İyi kullanılırsa zenginlik getirir, ancak yanlış ellerde veya yanlış şekillerde kullanılırsa yıkım getirir. İşbirliği bizi yolculuğumuzda bu noktaya kadar getirdi, ancak daha iyi olmanın karşılaştığımız küresel sorunlara ölçeklendirmenin yollarını bulamazsak, kendi başarımızın kurbanı olma riskiyle karşı karşıya kalırız.

Bu masalın mutlu sonla bitip bitmeyeceği bize kalmış…

paul lachine Life Haber Ajansı
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.