Dolar 32,3783
Euro 34,6738
Altın 2.410,90
BİST 10.103,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 19°C
Cts 18°C

İskandinav Ülkesi Askeri Harcamalarını Neredeyse İki Katına Çıkaracak

İskandinav Ülkesi Askeri Harcamalarını Neredeyse İki Katına Çıkaracak
6 Nisan 2024 21:30
1.051

Norveç hükümeti Cuma günü yaptığı açıklamada, savunma bütçesini GSYİH’nin %2,7’sine çıkaracağını duyurdu…

Norveç önümüzdeki 12 yıl içinde askeri harcamalarını neredeyse iki katına çıkaracak bir plan açıkladı. Donanma ve hava savunmasına odaklanan plan Norveç’i NATO’nun en büyük harcamacılarından biri haline getirecek.

Norveç hükümeti Cuma günü yaptığı açıklamada, bugün ile 2036 yılları arasında ordusuna toplam 1,6 trilyon kron (93 milyar dolar) aktaracağını belirtti. O zamana kadar ülkenin savunma bütçesi, reel değer olarak ölçüldüğünde bugünkünün neredeyse iki katı olacak.

Milletvekillerine sunulan plana göre Norveç, bu yıl %2 olan GSYH’sinin %2,7’sini 2036 yılına kadar savunma için harcayacak.

Belgede denizaltı savunma harbi kabiliyetine sahip en az beş yeni fırkateynin yanı sıra en az beş yeni denizaltının satın alınması öngörülüyor. Ayrıca gözetleme insansız hava araçları ve uydulara yatırım yapılması ve kara tabanlı hava savunma sistemlerinin tedarik edilmesi çağrısında bulunuluyor.

Hükümet, “Norveç, denizcilik alanında önemli çıkarları olan bir ülkedir” dedi. “Rusya’nın nükleer denizaltı gücüne olan yakınlığımızla birlikte, Yüksek Kuzey’de ve Kuzey Atlantik’te durumsal farkındalığın korunması son derece önemlidir.”

Norveç ordusu da bir tugaydan üç tugaya çıkarılırken, ülkenin 40,000 kişilik İç Güvenlik Teşkilatına 5,000 asker daha eklenecek.

NATO, üyelerinin GSYİH’lerinin en az %2’sini savunma için harcamalarını şart koşuyor. Bloğun rakamlarına göre, 32 üye ülkeden 18’inin 2024 yılında bu eşiği karşılaması ya da aşması bekleniyor. Bu rakam, sadece üç üyenin (ABD, İngiltere ve Yunanistan) hedefi tutturduğu 2014 yılından bu yana altı katlık bir artışı temsil ediyor.

Bu haftanın başlarında Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Rusya’nın sözde “emperyal politikasına” karşı koymak ve Orta Doğu ve Pasifik’te artan gerginliklere bir yanıt olarak %2’lik eşiğin %3’e çıkarılmasını önerdi. Şu anda sadece Yunanistan, Polonya ve ABD Duda’nın hedefini karşılıyor ya da aşıyor.

Son aylarda çok sayıda Batılı lider, artan askeri harcamaları haklı göstermek için NATO’ya yönelik bir Rus saldırısı tehdidinden söz etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu tür iddiaları, Batılı vergi mükelleflerinin “parasını almak” için tasarlanmış “tamamen saçmalık” olarak nitelendirerek reddetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.