Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 27°C

İskandinav Ülkesi Volkanik Patlama Tehdidi Nedeniyle Acil Durum İlan Etti

İskandinav Ülkesi Volkanik Patlama Tehdidi Nedeniyle Acil Durum İlan Etti
11 Kasım 2023 23:49

İzlanda’da bir kasabanın tamamı, altında yatan magma tüneli ve çatlağın açılma riski nedeniyle boşaltıldı…

İzlanda, güneybatı Reykjanes yarımadasındaki güçlü sismik hareketliliğin ardından olağanüstü hal ilan etti. Cumhurbaşkanı Gudni Johannesson Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Grindavik kasabasının tamamının tahliye edildiğini duyurdu.

İzlanda Met Ofisi (IMO) Cumartesi günü yaptığı açıklamada, yarımadada gece yarısından bu yana yaklaşık 800 depremin kaydedildiğini bildirdi. Açıklamaya göre, “yakın gelecekte volkanik bir patlama olasılığı önemli görülüyor.”

Gece boyunca Sivil Koruma ve Acil Durum Yönetimi Bakanlığı “acil durum/stres aşaması” ilan etti ve yaklaşık 3.300 nüfuslu bir balıkçı kasabası olan Grindavik’in tüm sakinlerinin tahliye edilmesini emretti.

“İzlanda’da doğanın güçlerini biliyoruz. En iyisini umuyoruz ama her türlü olasılığa da hazırlıklıyız” diyen Başkan daha sonra X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada Grindavik’in “başarıyla tahliye edildiğini” de sözlerine ekledi.

İzlanda ulusal yayın kuruluşu RUV’un yerel meteoroloji uzmanlarına dayandırdığı haberine göre, kasabanın altında bir magma koridoru bulunuyor. Tünel boyunca herhangi bir noktada bir çatlak açılabileceği ve muhtemelen kasabanın kendisi de dahil olmak üzere bir lav patlamasına neden olabileceği bildirildi.

Yerel bir volkanbilimci RUV’a yaptığı açıklamada, “Patlama olasılığı önemli ölçüde arttı” dedi ve bunun “saatler ya da birkaç gün” içinde gerçekleşebileceğini belirtti.

Temmuz ayında da aynı Reykjanes yarımadasında volkanik bir patlama meydana gelmişti. Son üç yıl içinde bölgede üçüncü kez sismik bir olay meydana geldi ve ilki 2021’de yaşanmıştı. Bundan önce Reykjanes’te 800 yıldan fazla bir süredir patlama yaşanmamıştı.

İzlanda’daki volkanik patlamalar düzenli ancak öngörülemeyen olaylardır – hızlı bir şekilde art arda veya daha uzun aralıklarla meydana gelebilirler. Ülke genelinde toplamda yaklaşık 130 aktif ve inaktif yanardağ bulunmaktadır.

Son zamanların en büyük sismik olayı 2010 yılında Eyjafjallajokull yanardağının patlayarak atmosfere devasa volkanik kül bulutları püskürtmesiyle meydana gelmiştir. Bu olay Avrupa hava sahasının kitlesel olarak kapatılmasına ve binlerce uçuşun iptal edilmesine yol açmıştır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.