Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 21°C
Çar 23°C

İzlanda’da Patlayan Yanardağ Şehre Ulaştı

İzlanda’da Patlayan Yanardağ Şehre Ulaştı
14 Ocak 2024 22:59
1.432

Ani emisyon, Grindavik’in bir ay içinde ikinci kez boşaltılmasına neden olan yüzlerce depremin ardından geldi…

İzlanda’nın güneybatısındaki bir yanardağ, bölgeyi sarsan yüzlerce depremin ardından Pazar günü erken saatlerde balıkçı kasabası Grindavik’e doğru lav akıttı ve bölge sakinlerini gece boyunca tahliyeye zorladı. Olay, bölgedeki bir başka güçlü patlamanın üzerinden bir ay geçmeden meydana geldi.

Genellikle yakın bir patlamanın habercisi olan Cumartesi günkü sismik hareketlilik, yetkilileri başkent Reykjavik’in yaklaşık 32 mil güneybatısındaki kasabayı, GMT saatiyle sabah 8 sularında meydana gelen volkanik olaydan saatler önce tahliye etmeye sevk etti.

Bir dizi volkanın bulunduğu Reykjanes Yarımadası’ndaki son patlama, geçen ay patlayan ve bir lav nehri yayan bir çatlağın ardından gerçekleşti. Bu olayda erimiş kaya Grindavik’ten uzağa akmıştı. Kasaba sakinlerinin 22 Aralık’ta, haftalar süren depremlerin ardından evlerinden tahliye edilmelerinden yaklaşık altı hafta sonra kasabaya dönmelerine izin verildi.

Aralık ayındaki olayı takip eden haftalarda, lav akıntılarını yaklaşık 3.800 kişilik Grindavik topluluğundan uzaklaştırmak umuduyla yanardağın çevresindeki bölümlerin etrafına savunma duvarları inşa edildi. Ancak yetkililer, toprak ve kayadan yapılan bariyerlerin magma tarafından aşılmış gibi göründüğünü söyledi.

İzlanda Meteoroloji Ofisi (IMO) Pazar günü etkilenen bölge üzerinde yaptığı bir gözlem uçuşunun ardından “Grindavik’in kuzeyinde inşa edilmeye başlanan savunmaların her iki tarafında bir çatlak açıldı” dedi.

IMO, “Lav şimdi Grindavik’e doğru akıyor” diye ekledi. “Sahil Güvenlik helikopterinin ölçümlerine göre, çevre şu anda kasabanın en kuzeyindeki evlerden yaklaşık 450 metre (1,500ft) uzaklıkta.”

Devlet yayın kuruluşu RUV, IMO modellemelerinin, lavın mevcut yönünde devam etmesi halinde Grindavik’e ulaşmasının birkaç saat sürebileceğini gösterdiğini söyledi.

İzlanda Cumhurbaşkanı Gudni Johannesson, X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada volkanik patlama sonucunda “hiçbir hayatın tehlikede olmadığını” söyledi, ancak altyapıya yönelik bir tehdit olabileceğini de sözlerine ekledi. Hava yolculuğunda herhangi bir kesinti beklenmediğini de sözlerine ekledi.

2010 yılında İzlanda’daki Eyjafjallajokull yanardağının patlamasıyla atmosfere çeyrek milyar metreküp kül püskürmüş ve sekiz gün boyunca yaklaşık 100.000 uçuşun iptal edilmesine yol açmıştı.

Pazar günkü patlama, İzlanda nüfusunun yaklaşık üçte ikisinin yaşadığı Reykjanes yarımadasında 2021’den bu yana meydana gelen beşinci olay. Daha önce bölgedeki volkanlar yaklaşık 800 yıl boyunca uykuda kalmıştı.

İzlanda, zıt yönlerde hareket ettikleri için bölgeyi aşırı sismik ve volkanik aktiviteye eğilimli hale getiren Avrasya ve Kuzey Amerika tektonik plakaları arasında yer almaktadır.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.