Dolar 32,3881
Euro 34,7827
Altın 2.433,74
BİST 10.068,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 18°C

İsrail Askerlerinin Gazze’deki Aç Kalabalığa Ateş Açması Sonucu 100’den Fazla Kişi Öldü

İsrail Askerlerinin Gazze’deki Aç Kalabalığa Ateş Açması Sonucu 100’den Fazla Kişi Öldü
1 Mart 2024 14:33
1.823

Bir IDF kaynağı askerlerin “kendilerini tehdit altında hissettiklerini” iddia etti ve herhangi bir kayıptan Filistinlileri sorumlu tuttu…

Yerel sağlık bakanlığı sözcüsü Ashaf al-Qidra’nın Perşembe günü dağıtım için bekleyen sivillere yönelik kışkırtılmamış bir İsrail saldırısı olarak tanımladığı olayda, Gazze Şehri’nin batısındaki bir yardım dağıtım noktasında en az 104 Filistinli öldürüldü ve 750 Filistinli de yaralandı.

Sosyal medyada paylaşılan olay yeri videolarında insanların kaçıştığı ve siper aldığı görülürken, yaralılar bölgeye giden yollar tahrip edildiği için eşek arabaları da dahil olmak üzere her türlü araçla hastanelere götürüldü. Ancak ölümcül kaosu neyin tetiklediğini videodan teyit etmek mümkün değildi.

İsrail Savunma Kuvvetleri kalabalık arasında onlarca yaralı ve ölü olduğunu resmen kabul etti ancak yardım kamyonlarını görünce “itişip kakıştıklarını” iddia ederek kurbanları suçladı. IDF Sözcüsü Yarbay Daniel Hagari ise “yağmacı” kalabalığı dağıtmak için sadece birkaç “uyarı ateşi” açıldığını iddia etti.

Basınla konuşma yetkisi olmayan İsrailli bir askeri kaynak meslektaşlarının kalabalığa ateş açtığını kabul etti ancak bunun için de kurbanları suçladı.

AFP’ye konuşan kaynak, “Kalabalık, birliklere tehdit oluşturacak şekilde yaklaştı” dedi.

Ancak tanıkların anlattıkları, kalabalığa ateş açan askerlerin bunu korkudan yaptıkları iddiasıyla uyuşmuyor. Al Shifa Hastanesi’ndeki yatağından gazetecilere bacağından vurulduğunu ve ardından kamyonlar olay yerinden hızla uzaklaşırken ezildiğini söyleyen Kamel Abu Nahel’e göre IDF askerleri iki kez ateş açtı ve ilk yardım arayanların saklandıkları yerden kamyona dönmelerini bekleyerek onları tekrar vurdu.

Ofisinden yapılan açıklamaya göre Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas “İsrail işgal ordusunun bu sabah yardım kamyonlarını bekleyen insanlara karşı gerçekleştirdiği çirkin katliamı” kınadı. Hamas da “savaş suçları tarihinde eşi benzeri görülmemiş” olarak nitelendirdiği olayı, İsrail’in Gazze halkına karşı yürüttüğü “açlık savaşının” bir parçası olarak kınadı.

Hamas, Filistinli militanlar ile İsrail hükümeti arasında Gazze’de kalan İsrailli rehinelerin iadesi için sürdürülen ateşkes görüşmelerini tehlikeye atabileceği konusunda Başbakan Benjamin Netanyahu’yu uyardı.

Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği ve 1,200’den fazla kişinin öldüğü ölümcül baskından bu yana İsrail, Gazze’deki sağlık bakanlığına göre yaklaşık 30,000 Filistinliyi öldürdü. İsrail’e Uluslararası Adalet Divanı tarafından Filistin halkına karşı soykırım işlemekten kaçınması için insani yardımın artırılması ve ulaştırılmasının kolaylaştırılması söylenirken, İsrail BM ve diğer yardım grupları tarafından bu emri ihlal etmekle suçlanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.