Dolar 32,3800
Euro 34,7251
Altın 2.424,71
BİST 10.005,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 17°C

İsrail Başbakanı Refah Operasyon Planını Onayladı

İsrail Başbakanı Refah Operasyon Planını Onayladı
15 Mart 2024 23:37
1.062

Benjamin Netanyahu, IDF’in saldırıyı gerçekleştirmeye ve sivil nüfusu tahliye etmeye hazır olduğunu söyledi…

İsrail medyasının Cuma günü bildirdiğine göre İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hamas’ın son ateşkes ve esir değişimi önerisini reddetti ve IDF’nin Gazze’nin güneyindeki Refah kentine bir operasyon başlatma planını onayladı.

Times of Israel’in aktardığına göre Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada “IDF operasyona ve [sivil] nüfusu tahliye etmeye hazır” denildi.

Günün erken saatlerinde Hamas sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada İsrail ile esir takasına ilişkin “vizyonunu” Katarlı ve Mısırlı arabuluculara sunduğunu ve İsrail Savunma Güçlerinin Gazze’den çekilmesini içeren bir ateşkes anlaşması arayışında olduğunu duyurdu.

Teklifi gören Reuters’in haberine göre Filistinli militanlar, İsrail’in 700 ila 1.000 Filistinli mahkûmu serbest bırakması karşılığında kadın askerler, çocuklar, yaşlılar ve hasta rehineler de dâhil olmak üzere İsrailli kadınların serbest bırakılmasını önerdi. Esir takası tamamlandığında Hamas kalıcı bir ateşkes için müzakere tarihi belirlemeye hazır olacağını söyledi.

Ancak Yahudi devleti bu öneriyi reddetti ve Hamas’ı “gerçekçi olmayan taleplerde” bulunmakla suçladı.

Netanyahu Perşembe günü ayrıca İsrail’in Hamas’ı “ortadan kaldırma” misyonunu tamamlama kararlılığını yineledi.

İsrail’in Refah’a kara harekâtı düzenleme kararı, ABD ve Mısır da dâhil olmak üzere uluslararası toplumun 1,5 milyon Filistinlinin barındığı kente girilmemesi yönünde defalarca yaptığı uyarıların ardından geldi.

Hamas militanlarının geçtiğimiz 7 Ekim’de İsrail yerleşimlerine sürpriz bir saldırı düzenleyerek 1.100 kişinin ölümüne ve 250 kişinin rehin alınmasına yol açmasının ardından İsrail Gazze’ye amansız bir kuşatma uyguluyor. Filistinli sağlık yetkililerinden alınan son bilgilere göre, İsrail’in son altı ay içinde Gazze’ye düzenlediği hava saldırıları ve kara operasyonlarında en az 31.341 kişi öldü, 73.134 kişi de yaralandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.