Dolar 32,3802
Euro 34,7694
Altın 2.396,57
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 21°C

İsrail Büyük Bir Ekonomik Krizle Karşı Karşıya

İsrail Büyük Bir Ekonomik Krizle Karşı Karşıya
30 Ekim 2023 22:31
1.353

Hamas ile yaşanan çatışmalar nedeniyle ekonomi %10’dan fazla daralabilir…

JPMorgan, İsrail için dördüncü çeyrek ekonomik tahminini keskin bir şekilde düşürdü. Cuma günü kamuoyuna açıklanan bir araştırma notuna göre, Filistinli silahlı grup Hamas ile çatışmaların tırmanması nedeniyle ülkenin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) önceki üç aya göre %11 küçülebilir.

Analistler, bu ayın başlarında bankanın %1,5’lik bir gerileme öngördüğünü, ancak ilk tahminlerin “fazla iyimser” olarak değerlendirildiğini belirtti.

JPMorgan, “Savaşın İsrail ekonomisi üzerindeki etkisini ölçmek, hem çatışmanın ölçeği ve süresi konusunda hala çok yüksek olan belirsizlik hem de eldeki yüksek frekanslı verilerin eksikliği nedeniyle zor olmaya devam ediyor” dedi.

Banka ayrıca ülkenin yıllık GSYH büyümesine ilişkin ilk tahminlerini %3,2 yerine %2,5’e indirdi. Ancak analistler 2024 yılı için görünümü bir önceki %1,9’dan %2’ye hafifçe yükseltti.

JPMorgan, İsrail’in 2014’te Hamas’la çatışmaları tırmandırması ya da 2006’da Lübnan merkezli silahlı grup Hizbullah’la çatışması gibi önceki çatışmalarının “faaliyetleri neredeyse hiç etkilemediğini” belirtti. Ancak analistler, “mevcut savaşın iç güvenlik ve güven üzerinde çok daha büyük bir etkisi oldu” uyarısında bulundu. Örneğin, Cuma günü itibariyle 1.400 civarında olduğu tahmin edilen İsrailli ölü sayısı önceki çatışmalardan çok daha yüksekken, seferber edilen yedek asker sayısı 350.000’i aşarak İsrail tarihindeki en yüksek sayıya ulaştı ve ülkenin işgücünün %5’inden fazlasını oluşturdu.

Gazze’nin büyük bölümünü kontrol eden Hamas ile İsrail Savunma Güçleri arasındaki çatışmalar en son 7 Ekim’de başladı. O zamandan bu yana petrol fiyatlarında ve altın ve gümüş gibi güvenli liman varlıklarında küresel bir artışa neden oldu. Analistler çatışmanın özellikle komşu ülkelere sıçraması halinde Orta Doğu’yu istikrarsızlaştıracağından ve bunun da tüm küresel ekonomiyi etkileyeceğinden korkuyor.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.