Dolar 32,3549
Euro 34,7874
Altın 2.394,14
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
15°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C

İsrail-Filistin Çatışması Petrol Fiyatlarını Yükseltiyor

İsrail-Filistin Çatışması Petrol Fiyatlarını Yükseltiyor
9 Ekim 2023 19:42
1.084

Gerilim tırmandıkça Orta Doğu’daki üretimin kesintiye uğrayabileceğine dair endişeler de artıyor…

İsrail ve Filistinli silahlı gruplar arasında yeniden başlayan çatışmaların Orta Doğu’nun istikrarını tehdit etmesi nedeniyle küresel petrol fiyatları Pazartesi günü yaklaşık %4 oranında artış gösterdi.

Brent vadeli kontratları TSİ 13:00 itibariyle %3,7 artışla varil başına 87,77 $’a yükseldi. ABD West Texas Intermediate ham petrolü ise yaklaşık %4 artışla varil başına 86 doların üzerinde işlem gördü. Her iki gösterge de seansın başlarında %5’ten fazla artış gösterdi.

Ham petrol fiyatlarındaki son artış, küresel talebe ilişkin endişeler nedeniyle Brent’in yaklaşık %11 ve WTI’ın %8’den fazla gerilediği geçen hafta kaydedilen Mart ayından bu yana en büyük haftalık düşüşü tersine çevirdi.

Son alevlenme Cumartesi günü erken saatlerde, silahlı Filistinli grupların Gazze sınırı boyunca birçok noktaya sürpriz bir saldırı başlatması ve İsrail’in de buna karşılık olarak karşı saldırı başlatmasıyla başladı.

İsrailli yetkililer Hamas saldırısında 700’den fazla kişinin öldüğünü, 2,200’den fazla kişinin yaralandığını ve aralarında Avrupa ülkeleri ve ABD vatandaşlarının da bulunduğu 100 kişinin kaçırıldığını tahmin ediyor. Filistinli yetkililere göre, İsrail’in misilleme hava saldırılarının ardından Gazze’de 400’den fazla kişi öldü ve yaklaşık 2,200 kişi yaralandı.

İsrail büyük küresel petrol üreticileri veya ihracatçıları arasında yer almasa da, uzun süredir devam eden bu çatışmayla ilgili tırmandırıcı adımlar Orta Doğu’da daha geniş bir belirsizliğe yol açabilir.

Dahası, çatışmalar, Tahran’ın Hamas’ı desteklemekle suçlanması halinde İran’ın petrol ihracatına daha sert yaptırımlar uygulanmasına yol açma tehdidi taşıyor.

Buna ek olarak, son gelişmelerin Washington’un Suudi Arabistan ve İsrail arasında bir anlaşmaya aracılık etme girişimlerini raydan çıkarması bekleniyor ki bu da krallığın petrol üretimini artırma isteğini etkileyecektir.

Cuma günü Suudi yetkililerin ABD’ye, önerilen İsrail anlaşmasının bir parçası olarak 2024 yılında üretimi arttırmaya istekli olduklarını söyledikleri bildirildi. Riyad ve Moskova, bu yılın sonuna kadar günlük 1,3 milyon varillik gönüllü kesinti konusunda anlaştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.