Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Açık
Samsun
20°C
Açık
Pts 20°C
Sal 22°C
Çar 22°C
Per 20°C

İsrail Gazze İçin Gelecek Planlarını Özetliyor

İsrail Gazze İçin Gelecek Planlarını Özetliyor
22 Ekim 2023 15:00
522

Savunma Bakanı, kara harekâtının ardından ülkenin Filistin bölgesine yönelik tüm sorumluluğunu bırakacağını söyledi…

Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail’in kara harekâtını tamamlayıp Hamas’ı yenilgiye uğrattıktan sonra Gazze’den elini çekeceğini söyledi. Financial Times’ın ismini vermediği İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre yeni yaklaşım, Gazzelilerin İsrail’e girmesine ya da orada çalışmasına izin verilmeyeceği anlamına geliyor.

Cuma günü İsrail Parlamentosu’nun Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi’nde konuşan Gallant, milletvekillerine çatışmalar sona erdiğinde İsrail’in artık “Gazze Şeridi’ndeki günlük yaşamdan sorumlu olmayacağını” söyledi.

Bakana göre İsrail’in askeri operasyonu üç aşamadan oluşacak: Bunlardan ilki halihazırda devam etmekte olan ağır hava bombardımanı. Ayrıca “Hamas’ı yenilgiye uğratmak ve yok etmek için operatörleri yok etmek ve altyapıya zarar vermek amacıyla” kara manevralarını da içerecek. Gallant’a göre ikinci aşamada, “direniş ceplerini” ortadan kaldırmayı amaçlayan daha düşük yoğunluklu çatışmalar yaşanacak. Askeri harekat Gazze’de “yeni bir güvenlik rejiminin oluşturulması” ile sona erecek.

Financial Times, ismi açıklanmayan bir İsrailli yetkilinin “İsrail, [Gazzelilere] iş verilmesi konusunda çözümün bir parçası olmayacak” şeklindeki sözlerini aktardı.

Yetkili, “Göbek bağını kestik” diye de ekledi.

Yetkili, medya kuruluşuna Gazze ile İsrail arasındaki mevcut tüm sınır kapılarının kapatılacağını söyledi.

İsrail 1967’den 2005’e kadar Gazze’yi işgal etti ve burada yerleşimler kurdu. Son tırmanışa kadar ülke, yoğun nüfuslu Filistin topraklarına su ve elektrik gibi temel hizmetleri sağlamaya devam etti. İnsanların ve malların dolaşımı İsrail tarafından yıllardır ciddi şekilde kısıtlanıyordu.

Cumartesi günü Bloomberg, ABD ve İsrailli yetkililerin Hamas sonrası Gazze’nin geleceği konusunda gizli görüşmeler yürüttüğünü iddia etti. Medya kuruluşuna göre, şu anda üzerinde düşünülen senaryolardan biri BM ve Arap ülkeleri tarafından desteklenen geçici bir hükümetin kurulması. Haberde, görüşmelerin henüz ilk aşamalarda olduğu ve komşu ülkelerin söz konusu planlara uyacağının garanti olmadığı da belirtildi.

Hamas ve İsrail arasındaki çatışma 7 Ekim’de Filistinli militanların büyük bir füze saldırısı ve sürpriz bir baskın düzenlemesinin ardından patlak verdi. İsrail de Gazze’ye hava saldırılarıyla karşılık verdi.

Her iki tarafın yerel yetkililerine göre son şiddet olaylarında en az 4,100 Filistinli ve 1,400 İsrailli öldü, binlerce kişi de yaralandı. BM ve insan hakları grupları Gazze’de insani bir felaketin yaklaşmakta olduğu uyarısında bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.