Dolar 32,2718
Euro 35,1167
Altın 2.467,67
BİST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 20°C

İsrail Gazze Savaşını Yeniden Başlattı

İsrail Gazze Savaşını Yeniden Başlattı
2 Aralık 2023 00:17
1.251

Yeniden başlama, ateşkesin her iki taraftan da onlarca tutuklunun serbest bırakılmasını kolaylaştırmasının ardından geldi…

İsrail, Filistinli silahlı grubu ateşkesi ihlal etmekle suçlayarak birkaç gün süren durgunluğun ardından Hamas’a yönelik saldırılarına yeniden başladı. Batı Kudüs defalarca ateşkes sona erdikten sonra çatışmalara devam edeceğini söyledi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Cuma günü erken saatlerde yaptığı açıklamada “Hamas’ın operasyonel duraklamayı ihlal ettiğini ve buna ek olarak İsrail topraklarına doğru ateş açtığını” iddia etti.

Açıklamada “IDF Gazze Şeridi’nde Hamas terör örgütüne karşı çatışmalara yeniden başlamıştır” denildi. Ordu ayrıca Gazze’deki Hamas hedeflerine hava saldırıları düzenlediğini de duyurdu.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada Hamas’ın “rehine kadınları serbest bırakma yükümlülüğünü yerine getirmeyerek” anlaşma çerçevesini ihlal ettiği belirtildi.

Açıklamada, “Çatışmalara geri dönülürken, İsrail hükümetinin savaşın hedeflerine ulaşmaya kararlı olduğunu vurguluyoruz – rehinelerimizi serbest bırakmak, Hamas’ı ortadan kaldırmak ve Gazze’nin bir daha asla İsrail halkını tehdit edememesini sağlamak” denildi.

Bu arada El Cezire’nin aktardığına göre Hamas, grubun ek tutukluları serbest bırakma teklifini kabul etmeyen İsrail’in “Gazze Şeridi’ne karşı savaş ve saldırganlığın yeniden başlamasının sorumluluğunu taşıdığını” söyledi.

Hamas’ın üst düzey yetkilisi İzzet el-Rişik, İsrail’in “ateşkesten sonra saldırganlığını sürdürerek” hiçbir şey elde edemeyeceğini belirtti.

Günün erken saatlerinde İsrail, Filistin bölgesinden fırlatılan bir füzeyi engellediğini açıklamış, daha sonra “Gazze Şeridi’nden İsrail topraklarına doğru bir dizi fırlatma tespit edildiğini” ve bunların “protokole uygun olarak engellenmediğini” eklemişti.

Gazze merkezli Filistin İslami Cihad örgütünün silahlı kanadı Kudüs Tugayları daha sonra yaptığı açıklamada “Siyonist düşmanın suçlarına” karşılık olarak İsrail şehirlerine saldırdığını söyledi.

İsrail’in Ekim ayı sonunda başlattığı kara harekâtının ana hedefi haline gelen Gazze’nin kuzeyindeki ihlaller nedeniyle her iki taraf da birbirini birçok kez suçlamıştı.

İki taraf Katar’ın arabuluculuğunda 24 Kasım’da yürürlüğe giren dört günlük bir ateşkes üzerinde anlaştı. Anlaşmanın en önemli parçası, İsrail’in 7 Ekim’de krizin başlamasından bu yana Hamas tarafından alınan yaklaşık 240 rehineden 50’sine karşılık 150 Filistinli mahkûmu serbest bırakma taahhüdüydü. İsrail ayrıca Hamas tarafından serbest bırakılan her on mahkum için ateşkesi bir gün uzatacağını da söyledi.

Ateşkes birkaç kez uzatıldı ve Hamas aralarında çok sayıda yabancının da bulunduğu 100’den fazla rehineyi serbest bırakırken İsrail de yaklaşık 240 Filistinliyi serbest bıraktı.

Son takas Perşembe günü geç saatlerde gerçekleşti ve sekiz İsrailli rehine grup tarafından Gazze’deki Kızıl Haç’a teslim edildi ve ardından İsrail’e tahliye edildi. İsrail de 30 Filistinliyi serbest bıraktı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.