Dolar 32,2314
Euro 34,7514
Altın 2.439,38
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Az Bulutlu
Samsun
15°C
Az Bulutlu
Sal 17°C
Çar 17°C
Per 18°C
Cum 19°C

İsrail Gazze’de Güvenli İlan Ettiği Bölgeleri Vurdu

İsrail Gazze’de Güvenli İlan Ettiği Bölgeleri Vurdu
28 Nisan 2024 16:54
1.763

Soruşturma, Refah’taki bölgelere düzenlenen hava saldırılarında Filistinlilerin öldürüldüğünü tespit ettiğini iddia ediyor IDF halka gitmelerini söyledi…

Cuma günü yayınlanan bir NBC News araştırmasına göre İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Gazze’nin güneyinde daha önce güvenli bölge olarak belirlediği alanları bombalıyor.

Kuruluş, Ocak ve Nisan ayları arasında Refah kenti ve Al-Mawasi insani yardım bölgesinde kamera ekipleri tarafından çekilen ve Filistinli sivillerin ölümüyle sonuçlanan yedi ölümcül hava saldırısını inceledi.

“Ekipler her bir saldırının GPS koordinatlarını derledi, bunların hepsi İsrail ordusunun 1 Aralık’ta yayınladığı çevrimiçi interaktif haritada tahliye bölgesi olarak tanımladığı bir bölgeyi vurdu” diye yazan NBC, IDF’ye göre bu haritanın güncellenmediğini ve doğruluğunu koruduğunu belirtti.

Söz konusu harita daha önce uluslararası insani yardım örgütleri ve Filistinliler tarafından kafa karıştırıcı ve okunması zor olduğu gerekçesiyle eleştirilmiş, hatta çoğu zaman cep telefonu ve internet kesintileri nedeniyle sahadaki siviller tarafından bile erişilemediğine dikkat çekilmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü program direktörü Sari Bashi NBC’ye yaptığı açıklamada, kuruluşun araştırmasında vurgulanan saldırıların münferit olmadığını söyledi. “İnsanlar hükümetin onlara kullanmalarını söylediği yollara, İsrail hükümetinin onlara gitmelerini söylediği yerlere kaçıyorlar. Ve oraya gittiklerinde de öldürülüyorlar” dedi.

NBC’nin verdiği bir örnekte, IDF 18 Aralık’ta Gazze’ye broşürler atarak bölge sakinlerine Refah’ın Tal Al Sultan, Al Zuhur ve Al Shaboura mahallelerine gitmelerini ve buraları güvenli olarak tanımlamalarını söyledi. Yayın kuruluşunun araştırması, her üç bölgenin de daha sonra hava saldırılarıyla vurulduğunu ve düzinelerce sivilin ölümüne neden olduğunu ortaya çıkardı.

NBC tarafından vurgulanan yedi hava saldırısı hakkında yorum yapması istenen IDF, yayın kuruluşuna gönderdiği bir e-postada “verilen koordinatlarda ve saatlerde herhangi bir saldırıdan haberdar olmadıklarını” iddia etti.

Bu arada İsrail ordusu defalarca Hamas militanlarını sivilleri canlı kalkan olarak kullanmakla suçladı ve “Hamas nerede faaliyet gösterirse göstersin ona karşı harekete geçme” sözü verirken aynı zamanda uluslararası hukuka bağlı kalacağını ve teröristlerle siviller arasında ayrım yapacağını iddia etti.

IDF, 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail topraklarına düzenlediği ve 1.200’den fazla kişinin ölümü ve 250 kadar kişinin rehin alınmasıyla sonuçlanan saldırının ardından Gazze’ye saldırı başlattı.

Gazze sağlık yetkililerine göre İsrail’in müdahalesi şu ana kadar 34,000’den fazla Filistinlinin hayatına mal oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.