Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Açık
Samsun
20°C
Açık
Pts 20°C
Sal 22°C
Çar 22°C
Per 20°C

İsrail Gazze’deki Operasyonlarını Genişletiyor

İsrail Gazze’deki Operasyonlarını Genişletiyor
27 Ekim 2023 23:50
2.391

Kara harekatı öncesinde büyük bir hava saldırısı dalgası gerçekleştirildi…

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail kara kuvvetlerinin Cuma gecesi Gazze’deki faaliyetlerini “genişleteceğini” söyledi. Savaş uçakları kara harekâtı öncesinde yerleşim bölgesini bugüne kadarki en ağır bombardımana tabi tutuyor.

Cuma akşamı bir brifingde konuşan Hagari, “Hava kuvvetleri yeraltındaki hedefleri önemli ölçüde vuruyor” dedi ve kara birliklerinin gecenin ilerleyen saatlerinde Gazze’ye yönelik saldırılarını “genişleteceğini” sözlerine ekledi.

İsrail askerleri son iki gün içinde Gazze şeridine birkaç sınırlı saldırı düzenledi ancak büyük bir saldırı duyurulmadı. Hagari’nin açıklaması, çatışmanın başladığı 7 Ekim’den bu yana IDF’nin neredeyse üç haftadır başlatmaya hazırlandığı işgalin yakın olduğuna dair en açık işaret.

Cuma sabahı yaptığı açıklamada IDF, tanklarının ve piyadelerinin önceki gün Gazze’nin merkezine ilerlediğini ve “tanksavar füzeleri fırlatma mevzileri ve operasyonel karargahlar da dahil olmak üzere düzinelerce terörist hedefi” ve Hamas savaşçılarını imha ettiğini söyledi. IDF, baskının ardından İsrail güçlerinin herhangi bir kayıp vermeden geri çekildiğini de sözlerine ekledi.

IDF tarafından X’te (eski adıyla Twitter) yayınlanan bir videoda helikopterlerin binaları imha ettiği, askerlerin ve tankların da aşağıdan silahlarını ateşlediği görülüyor.

Hamas, militanlarının İsraillilere silah ve tanksavar füzelerle saldırarak onları İsrail topraklarına geri kaçmaya zorladığını iddia etti.

Hagari ve Savunma Bakanı Yoav Gallant birkaç haftadır IDF’nin Gazze’yi işgal etmeye hazır olduğu uyarısında bulunmuş, Gallant da Pazar günü yaptığı açıklamada operasyondan sonra “Hamas diye bir şey kalmayacağını” söylemişti. Ancak İsrail hükümeti işgal emrini vermedi ve basında çıkan haberlere göre ABD, Hamas’ın elindeki yaklaşık 200 rehinenin bir kısmının serbest bırakılmasını amaçlayan Katar arabuluculuğundaki görüşmelerin devam edebilmesi için Başbakan Benjamin Netanyahu’ya operasyonu ertelemesi yönünde baskı yapıyor.

New York Times’ın Pazartesi günü bildirdiğine göre Amerikalı yetkililer “İsrail Savunma Kuvvetleri’nin Netanyahu’nun Hamas’ı yok etme hedefine ulaşmak için henüz net bir askeri yola sahip olmamasından da endişe duyuyor.” Sivillere yönelik riskin yüksek olması nedeniyle Pentagon, İsrail başbakanını operasyonun nasıl yürütüleceği konusunda “dikkatli bir değerlendirme” yapmaya çağırdı.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın son rakamlarına göre 7 Ekim’den bu yana İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarında 2.913’ü çocuk olmak üzere 7.028 kişi hayatını kaybetti. Aynı dönemde 1.400’den fazla İsrailli öldürüldü ve bunların çoğu çatışmanın ilk günlerinde Hamas militanları tarafından katledildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.