Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
19°C
Parçalı Bulutlu
Pts 20°C
Sal 21°C
Çar 22°C
Per 20°C

İsrail Gazze’nin En Büyük Hastanesinin Yakınına Saldırdı

İsrail Gazze’nin En Büyük Hastanesinin Yakınına Saldırdı
30 Ekim 2023 00:22
1.465

IDF daha önce Hamas’ı Şifa Hastanesi’nin altında bir komuta merkezi işletmekle suçlamıştı…

Associated Press’in haberine göre İsrail hava saldırıları Pazar günü Gazze’deki Şifa Hastanesi’ne giden yolları tahrip etti. Hastane arazisinde on binlerce sivilin barındığına inanılıyor.

Gazze sakinleri haber ajansına, saldırıların Filistin yerleşim bölgesine hizmet veren ana tıbbi sevk tesisi olan hastaneye giden yolların çoğunu tahrip ettiğini söyledi.

AP’ye konuşan bir bölge sakini, İsrail’in son iki gündeki hava saldırılarının savaşın başlamasından bu yana “en şiddetli ve yoğun” saldırılar olduğunu belirterek, “Görünüşe göre bölgeyi kesmek istiyorlar” dedi.

Şifa Hastanesi Gazze Şeridi’nin kuzey yarısında yer alan Gazze Şehri’nde bulunuyor. İsrailli yetkililer defalarca kent sakinlerine hava saldırılarından korunmak için yerleşim bölgesinin güneyine tahliye edilmeleri talimatını vermiş olsa da İsrail savaş uçakları Refah ve Han Yunus kentlerindeki evleri yerle bir ederek sözde güvenli olan bu bölgeyi de bombaladı.

Gazze Şehri’nde geride kalan çok sayıda sivil, aralarında Şifa’nın da bulunduğu hastanelerin bahçelerine sığındı. Associated Press, “on binlerce” kişinin şu anda Şifa kompleksinde kamp kurduğunu ve bu kompleksin de içerideki yüksek hacimli hastaları tedavi etmekte zorlandığını söyledi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Cuma günü Şifa Hastanesi’nin “Hamas’ın terörist faaliyetlerinin ana merkezi” olduğunu ve militan grubun binanın altında ayrıntılı bir tünel ve sığınak ağı inşa ettiğini iddia etti. IDF, sözde bu tünellerin düzenini gösteren bilgisayar animasyonlu bir video yayınladı ve sorgulanan bir Hamas savaşçısının üssün varlığını kabul ettiği bir video klip yayınladı. Ancak militanın baskı altında konuşup konuşmadığı belli değil.

Cumartesi günü gazetecilere konuşan IDF sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari hastanenin bombalanması ihtimalini reddetti ve “bu savaşta tüm seçenekler masadadır” dedi.

Filistin Kızılay Derneği Pazar sabahı yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze Şehrindeki Al-Quds hastanesini de bombalamakla tehdit ettiğini söyledi. Kuruluş, İsrail güçlerinin “bombalanacağı için” hastanenin “derhal boşaltılması” emrini verdiğini söyledi. Filistin haber ajansı WAFA kısa bir süre sonra hastane yönetiminin tahliye emrine uymayı reddettiğini söyledi.

IDF, AP’nin sorusu üzerine ne tahliye emri ne de Şifa Hastanesi yakınlarındaki saldırılar hakkında yorum yapmayı reddetti.

İsrail Cuma gecesi Gazze’ye yönelik hava operasyonunu dramatik bir şekilde arttırarak bölgenin dış dünyayla olan son telefon ve internet bağlantılarını da kopardı. Başbakan Benjamin Netanyahu Hamas’a karşı savaşta “ikinci aşamaya” geçildiğini duyururken, IDF bombardımanın ardından bölgeye tank ve piyade birlikleri sevk etti.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın son rakamlarına göre İsrail’in hava harekâtı başladığından bu yana Gazze’de 3.342’si çocuk olmak üzere 8.000’den fazla Filistinli hayatını kaybetti. IDF’ye göre Hamas’ın bu ayın başlarında İsrail topraklarına düzenlediği roket saldırıları ve baskınlar yaklaşık 1.400 kişinin ölümüne yol açtı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.